Fort werk IV in Bussum
Fort Werk IV is een oud verdedigingswerk in Bussum. Fort Werk IV is an old defense work in Bussum.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Fort Werk IV is misschien wel het meest verborgen fort uit Nederland. Het bevindt zich midden in een woonwijk.

Fort Werk IV is een oud verdedigingswerk in Bussum. Fier Bussum, waartoe Fort Werk IV behoort, is een buitengewone plek met een bijzondere geschiedenis. Eeuwenlang beschermde de Hollandse Waterlinie het westen van ons land tegen een vijandelijke aanval. Rond 1870 werd op 2,5 km vóór de vesting Naarden een linie van vijf forten aangelegd. Dit werd een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Werk IV is het laatst overgebleven van de vijf oorspronkelijke werken. Het is gebouwd op het hoogste punt van de Bussummer Eng. Fort Werk IV heeft een ‘droge gracht’ met daarin als fysieke hindernis een muur met schietgaten. Deze gecreneleerde muur is voor Nederland uniek en een van de voornaamste redenen dat het fort een Rijksmonument is.

Het diende als voorstelling voor de vesting Naarden. Het is het grootste en belangrijkste van een reeks van vijf verdedigbare aardwerken of versterkingen die in de tweede helft van de 19e eeuw in Bussum zijn aangelegd ter verdediging van de Vesting Naarden.
Fort Werk IV is gebouwd tussen 1868-1870. Het ligt op het hoogste punt van de voormalige Bussumer Eng op een afstand van circa 2200 meter ten zuiden van de Vesting Naarden. Fort Werk IV is het grootste en belangrijkste fort van de reeks. Hier is als enige sprake van permanente bebouwing terwijl de andere werken versterkingen waren van aardwerk. De versterkingen met nummers III en V werden tegelijkertijd aangelegd op een afstand van circa 1000 meter ten noordoosten en ten zuidwesten van fort Werk IV. In 1877 werden de versterkingen Koedijk (nummer I) en Vooruit Bussum (nummer II) aangelegd waarmee aansluiting werd verkregen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

English:
Fort Werk IV is perhaps the most hidden fort in the Netherlands. It is located in the middle of a residential area.

Fort Werk IV is an old defense work in Bussum. Fier Bussum, to which Fort Werk IV belongs, is an extraordinary place with a special history. For centuries, the Dutch Waterline protected the west of our country against an enemy attack. Around 1870, a line of five forts was constructed 2.5 km in front of the Naarden fortress. This became part of the New Dutch Waterline. Fort Werk IV is the last surviving of the five original works. It is built on the highest point of the Bussummer Eng. Fort Werk IV has a 'dry moat' with a wall with embrasures as a physical obstacle. This crenelated wall is unique in the Netherlands and one of the main reasons that the fort is a national monument.
The year the "Fort" was constructed or started.: Constructed between 1867 en 1870

Name of "Country" or "Nation" that constructed this "Fort": The Netherlands

Was this "Fort" involved in any armed conflicts?: No it wasn't

What was the primary purpose of this "Historic Fort"?: Used for defence of a border or land claim.

Current condition: The fortress is well maintained. Fort Werk IV is the largest and most important fort in the series. Here is the only permanent building, while the other Forts in the series were only reinforcements of earth walls

This site is administered by ----: PetjeOp

If admission is charged -: 0.00 (listed in local currency)