Oorlogsmonument - Loenen aan de Vecht, NL
Monument in honour of the fallen inhabitants of Loenen aan de Vecht, specific sailor Wim Logger.
Location: Utrecht, Netherlands

NL:

van tracesofwar.nl:
"Dit Oorlogsmonument herdenkt de inwoners van Loenen aan de Vecht die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Het monument bevindt zich in Park Leeuwendijk aan de Molendijk in Loenen aan de Vecht. Het bestaat uit een bank in de vorm van een halve cirkel met muur (uitgevoerd in baksteen) met rechts een stenen zuil (uitgevoerd in baksteen) waarop in reliëf te tekst 1940-1945 is aangebracht (doorlopend). Ter linkerzijde is een natuurstenen plaquette aangebracht.

Op deze plaats wordt jaarlijks op 4 mei de dodenherdenking in Loenen aan de Vecht gehouden. Deze plaquette heeft voorheen in de muur van het oude gemeentehuis aan de zijde van de Bredestraat ingemetseld gezeten. Daar werd toen jaarlijks de herdenking gehouden.

Door middel van de plaquette wordt specifiek matroos Wim Logger herdacht (1916-1942) uit Nieuwersluis die omkwam aan boord van H.M.S. Java (kruiser) in de slag in de Javazee op 27/28 februari 1942. De tekst op de plaquette:

Ter nagedachtenis aan W. Logger Matroos 2e kl. oud 26 jaar Voor het Vaderland ten onder gegaan Met Hr.Ms. Kruiser ,,Java" Op 27 febr. 1942 In den slag op de Javazee."

ENG:

from tracesofwar.nl:
This War Memorial commemorates the residents of Loenen aan de Vecht who died in World War II.

The monument is located in Park Leeuwendijk on the Molendijk in Loenen aan de Vecht. It consists of a semicircle bench with a wall (made of brick) with a stone column (made of brick) on the right, on which the text 1940-1945 has been applied in relief (continuous). A stone plaque has been placed on the left.

The commemoration of the dead in Loenen aan de Vecht is held annually on 4 May at this location. This plaque used to be built into the wall of the old town hall on the side of the Bredestraat. An annual commemoration was held there.

The plaque specifically commemorates sailor Wim Logger (1916-1942) from Nieuwersluis who died on board H.M.S. Java (cruiser) in the battle in the Java Sea on February 27/28, 1942. The text on the plaque:

In memory of W. Logger Sailor 2nd cl. old 26 years For the Fatherland perished With Hr.Ms. Cruiser "Java" On February 27, 1942 In the battle of the Java Sea."
Property Permission: Public

Access instructions: In the park behind the parking area