Fort van Brasschaat - Brasschaat, Belgium
31U E 604172 N 5687425
The Fort of Brasschaat is a fortress located in the municipality of Brasschaat. It was part of the Defense Line of Antwerp, namely of the outer ring of fortresses around the city of Antwerp.
Location: Antwerpen, Belgium

Geschiedenis
Tot de Stelling van Antwerpen was besloten door de keuze voor Antwerpen als Nationaal Reduit in 1859. Het idee hierachter was dat Antwerpen het meest geschikt was als laatste verschansing tot de hulp van bondgenoten zou kunnen arriveren. Het Nationaal Reduit zou bestaan uit: een belegeringsomwalling, een fortengordel en onderwaterzettingen. De fortengordel zou bestaan uit een achttal Brialmontforten (gebouwd in 1859) in een 18 km lange gordel van Wijnegem tot Hoboken. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 werd aanvankelijk besloten tot de bouw van drie bruggenhoofdforten en vervolgens tot de bouw van een buitenste fortengordel, die op grotere afstand van de stad lag en aangepast was aan modernere wapens. Dit laatste plan werd bekrachtigd per wet van 30 maart 1906. Deze Hoofdweerstandstelling (waartoe het fort van Brasschaat behoorde) omvatte op de rechteroever 16 forten en 10 schansen en op de linkeroever 5 forten en 2 schansen. Na onteigening van de gronden werd het fort gebouwd tussen 1909 en 1912.

Bewapening
De ingang van het fort.
Het fort van Brasschaat is een zogenaamd tweede orde fort met aangehechte reverscaponnières. Dit betekent dat de grachtverdediging primair geschiedde door vóór het hoofdfront geplaatste geschutstellingen. Deze waren via een betonnen gang met het hoofdfront verbonden. In deze reverscaponnières waren zes snelvuurkanonnen van 5,7 cm op plaataffuit geplaatst en twee onder koepels. De snelvuurkanonnen konden granaten afvuren (met een dracht van 2500 m of kartetsen met een dracht van 300 m). De bewapening van het fort van Brasschaat voor de grote afstand bestond uit één koepel met twee 15 cm kanonnen, twee koepels voor een 12 cm houwitser, vier koepels voor een 7,5 cm kanon. Voor de ondersteuning van het geschut werden twee gepantserde waarnemingsklokken geplaatst. Het 15 cm geschut had een dracht van 8400 m. Naast de grachtverdediging in de reverscaponnières was er een grachtverdediging van vier 5,7 cm snelvuurkanonnen (in de zogenaamde traditore batterij) en een zogenaamd groot-flankement (eveneens in de traditore batterij), dat wil zeggen vuur tussen de forten (vier 7,5 cm en vier 12 cm kanonnen).

Inzet Eerste Wereldoorlog
Fort van Brasschaat met de verwoeste linkervleugel
Het fort van Brasschaat telde ca. 330 manschappen . Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er loopgraven gegraven en prikkeldraad gezet.

De betonnen muren en koepels van de fortengordel waren ontworpen om bestand te zijn tegen 28 cm geschut. De Duitsers beschikten echter over zwaarder geschut in de vorm van de Skoda Motor Mörser met 30,5 cm kaliber en de Dikke Bertha met een kaliber van 42 cm. De Duitsers vielen de fortengordel aan de Zuid Oost kant aan. Achtereenvolgens werden de forten Walem, Sint Katelijne Waver, Lier, Koningshooikt en Kessel uitgeschakeld in de periode van 2 tot 9 oktober 1914. Daarmee was de Stelling van Antwerpen onhoudbaar geworden. Het Belgische leger trok zich na de opgave van Antwerpen terug op de IJzerlinie in de Westhoek. In de Eerste Wereldoorlog kwam Fort Brasschaat dus helemaal niet in actie.

Begin van WO 2 – 1940
Voor de Tweede Wereldoorlog werden er aanpassingswerken uitgevoerd aan het fort. Dit betrof vooral aanpassingen voor het gebruik van mitrailleurs. Hiervoor werden zgn. abri-tourelles en abri élémentaires gebouwd, ronde betonnen koepels, als ondersteuning van de mitrailleurs. Verder werden moderniseringen doorgevoerd als gasdichte lokalen, verbeterde verblijfsruimten en verbeterde communicatie.

Na de Tweede Wereldoorlog en heden
Eind jaren zeventig heeft het Belgische leger (de genie) getracht het fort te slopen. Daartoe werd getracht het met dynamiet op te blazen. Dat lukte onvoldoende, het bleek een te zware klus voor de genie. De verwoesting van de linkervleugel van het fort is daarvan het gevolg geweest.

Momenteel doet het fort vooral dienst als overwinteringsverblijf voor vleermuizen. In de winters van 2008 en 2009 werden meer dan 800 exemplaren in een zevental soorten geteld, na Fort Oelegem en Fort Steendorp het meeste van de forten gordel.Er zijn er aanzienlijke populaties van Brandts vleermuis en de meervleermuis. Ook groeien er enkele kalkminnende zeldzame planten, zoals de zwartsteelvaren.

Het fort is militair eigendom en niet toegankelijk.

Google translation;
History
The Defense Line of Antwerp was decided upon by the choice of Antwerp as a National Reduit in 1859. The idea behind this was that Antwerp was the most suitable as a last entrenchment until aid from allies could arrive. The National Reduit would consist of: a siege wall, a fortress belt and flooding. The fortress belt would consist of eight Brialmont fortresses (built in 1859) in an 18 km long belt from Wijnegem to Hoboken. After the Franco-Prussian War of 1870, it was initially decided to build three bridgehead forts and then to build an outer ring of fortresses, further away from the city and adapted to more modern weapons. The latter plan was ratified by law of March 30, 1906. This Main Resistance Census (to which the fort of Brasschaat belonged) included 16 forts and 10 redoubts on the right bank and 5 forts and 2 redoubts on the left bank. After expropriation of the grounds, the fort was built between 1909 and 1912.

Armament
The entrance to the fortress.
The fort of Brasschaat is a so-called second order fort with attached lapel caponiers. This means that the canal defense was primarily provided by artillery positions placed in front of the main front. These were connected to the main front via a concrete corridor. In these lapel caponiers, six 5.7 cm rapid-fire guns were placed on plate mounts and two under turrets. The rapid-fire guns could fire grenades (with a range of 2500 m or kartets with a range of 300 m). The main armament of the fort at Brasschaat for the long range consisted of one turret with two 15 cm guns, two turrets for a 12 cm howitzer, four turrets for a 7.5 cm gun. Two armored sighting bells were placed to support the artillery. The 15 cm artillery had a range of 8400 m. In addition to the canal defense in the revers caponnières, there was a canal defense of four 5.7 cm rapid-fire guns (in the so-called traditore battery) and a so-called large flank (also in the traditore battery), which i.e. fire between the fortresses (four 7.5cm and four 12cm guns).

Deployment First World War
Fort of Brasschaat with the destroyed left wing
The fortress of Brasschaat had about 330 men. During the First World War, trenches were dug and barbed wire was laid.

The concrete walls and domes of the fortress belt were designed to withstand 28 cm guns. However, the Germans had heavier artillery at their disposal in the form of the Skoda Motor Mörser with a 30.5 cm caliber and the Dikke Bertha with a 42 cm caliber. The Germans attacked the fortress belt on the South East side. Successively the fortresses Walem, Sint Katelijne Waver, Lier, Koningshooikt and Kessel were knocked out in the period from 2 to 9 October 1914. This made the Defense Line of Antwerp untenable. After the surrender of Antwerp, the Belgian army withdrew to the Yser Line in the Westhoek. Fort Brasschaat therefore did not come into action at all during the First World War.

Beginning of WW2 – 1940
Before the Second World War, modifications were carried out on the fort. This mainly concerned adaptations for the use of machine guns. For this purpose so-called bus shelters and bus shelters were built, round concrete domes, to support the machine guns. Furthermore, modernizations were implemented such as gas-tight classrooms, improved living areas and improved communication.

After World War II and Present
At the end of the seventies, the Belgian army (the engineer) tried to demolish the fortress. To this end, attempts were made to blow it up with dynamite. That was not successful enough, it turned out to be too hard a job for the genius. This resulted in the destruction of the left wing of the fort.

Currently, the fort mainly serves as a hibernation home for bats. In the winters of 2008 and 2009 more than 800 specimens were counted in seven species, after Fort Oelegem and Fort Steendorp most of the fort belt. There are significant populations of Brandt's bat and the multiple bat. There are also some lime-loving rare plants, such as the black-stemmed fern.

The fort is military property and not accessible

check also (in Dutch):