RM: 514552 - Villa Booy - Apeldoorn
Een prachtig huis met interessante constructies en serres.
Location: Gelderland, Netherlands

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA met vrijstaande GARAGE, gelegen aan de noordwestzijde van de Zwolse Weg. De villa is in 1905 gebouwd als woonhuis voor de toenmalige particulier secretaris van koningin Wilhelmina, Baron van Geen. De architect is niet bekend, op basis van de architectuur en de detaillering zou het ontwerp kunnen worden toegeschreven aan de Apeldoornse architect Andries van Driesum Szn. (1868-1925). Het gebouw is ontworpen onder invloed van de Art Nouveau en de Vakwerkstijl. Het pand is gelegen in een ruim opgezette tuin met oude bomen.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde bakstenen pand is opgetrokken op L-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde boulet- of kruispan gedekt samengesteld dak. Langs nok en hoekkepers is een gekartelde rand van rode kruispannen aangebracht. Eén van de nokeinden bevat een windvaan met het jaartal 1905. De gevels zijn op een plint en versieringen na geheel gepleisterd. De versieringen bestaan uit omlijstingen van vensters en deuren, banden op de plaats van water- en cordonlijsten, ontlastingsbogen en afwerking van hoeken. De gevelopeningen worden ontlast door, aan de onderzijde getoogde anderhalf steens strekken. De strekken hebben hardstenen aanzetstukken. De vensters hebben bakstenen lekdorpels met hardstenen uiteinden. Vrijwel alle vensters en de toegangen tot de balkons hebben persiennes. De bakgoten bevinden zich achter een geprofileerde kroonlijst en rusten op een gesneden korbeelstel.

De VOORGEVEL bevat in het midden op de begane grond een verhoogd gelegen portiek, bereikbaar via een bordes met hardstenen trap van vier treden. De portiek wordt omlijst door bakstenen pilasters en een strek. De pilasters verbreden ter hoogte van het bovenlicht en de verbreding rust op hardstenen consoles. De entree bestaat uit een paneeldeur met drie glaspanelen achter siersmeedwerk, een gedeeld bovenlicht en zijlichten. De zijlichten hebben een onder- en een bovenraam, het bovenraam bezet met donkergeel kathedraalglas. Bordes en trap hebben aan de rechterzijde een balustrade, ter plaatse van de trap van hardsteen met balusters, ter plaatse van het bordes van baksteen. Het bordes heeft een galzen afdak op een constructie van houten, rijk gesneden stijlen met een 2-ruits bovenlicht bezet met groen kathedraalglas. De trap heeft een glazen afdak dat rust op rijk siersmeedwerk.

Rechts van de entree een T-venster. Links een houten veranda op bakstenen basement met bovenlichten, aan de voorzijde bezet met groen en helder kathedraalglas-in-lood. Het middelste bovenlicht heeft glazen jaloezieën. De veranda is toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met 4-ruits bovenlicht. De veranda heeft rijk gesneden kolommen. Op de veranda een balkon met houten balustrade met rijk gesneden balusters. Het balkon is toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur. De gevel heeft verder op de verdieping in het midden een smal en geheel rechts en breder T-vormig ingedeeld venster met 2-ruitrs stolpraam en enkelruits bovenlicht.

Boven het balkon heeft de gevel een dakkapel met in het midden een 2-ruits stolpraam met 2-ruits bovenlicht boven een vast kalf en twee enkelruits zijlichten. De resterende delen van de dakkapel hebben een verticale betimmering van delen, die om en om aan de onderzijde zijn voorzien van een punt. Ter plaatse van de dakkapel is de goot onderbroken. Rechts heeft het dakvlak een kleine aangekapte dakkapel met gedeeld venster met twee enkelruits draairamen.

De LINKER ZIJGEVEL heeft rechts op de begane grond een rechthoekige uitbouw als verlenging van de woonkamer erachter. In het voorvlak bevindt zich, evenals in het gevelgedeelte links op zowel de begane grond als de verdieping, een gedeeld venster met enkelruits schuiframen en dito bovenlicht. Op de uitbouw een balkon met houten balustrade met rijk gesneden balusters, toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met gedeeld bovenlicht. Het linker deel van de gevel gaat hoger op en eindigt in een aangekapte topgevel. De topgevel is voorzien van een schijnspant, betimmering en schijnvakwerk. In het midden een gedeeld venster met enkelruits schuiframen en dito bovenlicht. De stijlen van het vakwerk rusten op hardstenen consoles.

De ACHTERGEVEL bevat links een uitgebouwd gedeelte, waarin onder meer de keuken. De gevel heeft hier op de begane grond twee T-vensters en op de verdieping twee T-vormig ingedeelde vensters met 2-ruits stolpraam en enkelruits bovenlicht. Het dakvlak heeft een hoog rookkanaal en een aangekapte dakkapel met enkelruits tweelicht. Het rechter deel van de achtergevel heeft zowel op de begane grond als de verdieping een gedeeld venster met enkelruits schuiframen en dito bovenlicht.

De RECHTER ZIJGEVEL is verdeeld in twee ongelijke delen met daartussen op de begane grond een uitgebouwd gedeelte, waarachter de toiletten, en op de verdieping een terugliggend hoger opgaand gedeelte waarachter de trap. Dit gedeelte eindigt in een aangekapte topgevel die is beschoten. Het tussenlid heeft op de begane grond drie vensters achter diefijzers, waarvan het middelste langer is. Ter hoogte van het trapbordes heeft de gevel twee enkelruits vensters en vlak onder de beschieting van de topgevel een driezijdige houten erker met afgeschuinde zijden. Het middenvlak met een enkelruits onder- en bovenraam en de twee zijden een enkelruits raam.

Het linker deel van de gevel heeft op de begane grond links een T-venster en rechts een smal T-venster. De verdieping heeft links een T-vormig ingedeeld venster met 2-ruits stolpraam en enkelruits bovenlicht en rechts een enkelruits schuifvenster. Het dakvalk heeft een aangekapte dakkapel met enkelruits tweelicht.

Het rechter deel van de gevel heeft op de begane grond rechts een T-vormig ingedeeld venster met 2-ruits stolpraam en enkelruits bovenlicht en links een entree met houten deur met drie enkelruits glaspanelen achter siersmeedwerk en een enkelruits bovenlicht.

Het INTERIEUR is nog grotendeels oorspronkelijk en bevat onder meer in de hal en de traphal een witmarmeren vloer, opgebouwd uit zeer grote platen. De hal heeft een lambrizering van hetzelfde materiaal. De vensters op de begane grond hebben dichte schuifluiken. De toegang naar het balkon op de verdieping heeft schuifluiken met glas, de toegang tot de veranda op de begane grond eveneens, maar deze zijn later aangebracht. De kamers hebben paneeldeuren met geprofileerde kozijnen. De eetkamer heeft een houten lambris met panelen en gesneden bloemversieringen. De kamers op de begane grond hebben stucplafonds met midden- en hoekornamenten (deels geschilderd), die vrijwel zeker zijn vervaardigd door het bedrijf Silberling & Zoon uit Amsterdam-Sloterdijk. De bijkeuken heeft een terrazzovloer. De traphal bevat een trap met gesneden balusters en trappaal. Een groot aantal kamers heeft een stookplaats met mantel in schoon metselwerk. De mantel in de eetkamer is voorzien van groen geglazuurde tegels en tegels met Jugendstil diermotieven.

Rechts achter op het terrein bevindt zich een, uit de bouwtijd daterende GARAGE op rechthoekig grondplan onder een met gesmoorde tuiles du Nord gedekt zadeldak. De voorgevel bevat een dubbele houten paneeldeur met drie glaspanelen. De gevel eindigt hier in een windveer met gevelmakelaar en gesneden haanhout. De linker zijgevel heeft geheel links een houten deur met rechts daarnaast een halfrond afgesloten gietijzeren venster. De rechter zijgevel is blind. Tegen de achtergevel staat een houten aanbouw.

Waardering

VILLA, met invloeden van de Art Nouveau en de Vakwerkstijl, met GARAGE uit 1905.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa waarvan de ornamentiek is beïnvloed door de Art Nouveau en door de Vakwerkarchitectuur. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten van zowel het in- als het exterieur. Karakteristiek zijn onder meer het schijnspant, de gesneden (kozijn)onderdelen en de diverse onderdelen in het interieur. Er is sprake van een ensemblewaarde in samenhang met de villa Het Kleine Loo (RM).

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de Zwolseweg aan de rand van het paleispark, die hier met het vele particuliere en openbare groen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld oplevert.

- Van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de gebouwen die rondom het Paleis Het Loo zijn gebouwd als huisvesting voor het personeel.

Bron: Rijksdienst voor het cultureel erfgoed.
Monument Number: 514552