Grand Hotel Belle Vue, ook Rotonde - Westende, Belgium
31U E 484970 N 5669338
[NL] Het Grand Hôtel Bellevue, in de volksmond de "Rotonde" genoemd, is een gebouw gebouwd in Westende, België van 1909 tot 1911. [EN] The Grand Hôtel Bellevue, colloquially called the “Rotonde”, is a building built in Westende, Belgium from 1909 to 1911. [FR] Le Grand Hôtel Bellevue, appelé familièrement la « Rotonde », est un édifice construit à Westende en Belgique de 1909 à 1911.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

"Het Grand Hôtel Bellevue, in de volksmond de “Rotonde” genoemd, is een gebouw gebouwd in Westende in België van 1909 tot 1911 door de architect Octave van Rysselberghe, oudere broer van de neo-impressionistische schilder Théo van Rysselberghe.

Het Grand Hôtel Bellevue bevindt zich op nummer 300 van de "Sea Digue" aan het noordoostelijke uiteinde van Westende-Plage.

Het is het eerste gebouw dat wandelaars zien als ze vanuit Middelkerke aan het strand komen: het is in zekere zin het boegbeeld van Westende-Plage.

Het Grand Hotel Bellevue was een luxe hotel waar leden van de Belgische koninklijke familie verbleven.

Het hotel heeft tijdens de twee wereldoorlogen grote schade opgelopen. Na de Tweede Wereldoorlog was alleen de begane grond nog in gebruik als hotel (onder de naam Hôtel Rotonde), de rest van het gebouw werd omgevormd tot appartementen.

Het Grand Hôtel Bellevue bestaat uit drie delen: een halfrond deel van vier verdiepingen (de "eigenlijke rotonde") en twee lineaire vleugels. De vleugel gelegen langs de Zeedijk heeft vier verdiepingen zoals de “rotonde” terwijl de achtervleugel, gelegen op het zuidoosten langs de Zonnelaan, slechts één verdieping heeft.

De vloeren zijn voorzien van balkons met stenen borstweringen. De balkons op de eerste verdieping zijn bedekt met verlaagde bogen, die op de tweede verdieping zijn bedekt met halfronde bogen, terwijl die op de derde verdieping zijn bedekt met een platte bovendorpel ter hoogte van het halfronde deel van het gebouw (de 'rotonde ”) En een verlaagde boog ter hoogte van de gevel met uitzicht op zee.

"