Paal aan de Kattenput
31U E 675403 N 5685644
[NL] Deze hardstenen, 18e-eeuwse grenspaal markeert de grens tussen de Baronie van Cranendonck en de Baronie van Hees en Leen. [EN] You will find this bluestone, 18th-century boundary marker between the baronies of Cranendonck and Hees en Leen.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Grenspalen tussen de Baronie van Cranendonck en de Baronie van Hees en Leen (1762-1765)

In 1997 ontstond door de fusie van Maarheeze en Budel de gemeente Cranendonck. Deze grenst in het noorden aan de eveneens toen gevormde gemeente Heeze-Leende. Op een klein deel van de grens tussen deze gemeenten na, is de grens tussen beide sinds eeuwen aangegeven met historische hardstenen grenspalen met aan de ene zijde het opschrift ‘BARONIE VAN CRANENDONK’ en aan de andere kant ‘BARONIE VAN HEES EN LEEN’. Op twee daarvan is bovendien het jaartal 1765 uitgehouwen. Uit archiefstukken in het rijke archief van de Nassause Domeinraad blijkt, dat de meeste van deze palen in november van het jaar 1762 werden geplaatst. Deze Raad, officieel meestal ‘Raad en Rekenkamer’ geheten, beheerde in naam van de Prins van Oranje diens uitgestrekte bezittingen, waaronder Cranendonck. Het stuk kunnen we beschouwen als een proces-verbaal van de plaatsing van de in totaal negen grenspalen en, ter aanduiding van het verloop van de grenslijn, van tussenliggende berkenbomen en aardhopen voor zover het terrein dit toeliet.

1. Paal aan de Kattenput (GC354QV) 1762
2. Paal De Wriszak (GC354RQ) 1762
3. Keiepaal (GC356QZ) 1765
4. Jan Ottenpaal (GC354Q1); replica
5. Raadbroekpaal (GC34HJD) 1765
6. Verdwenen Paal (GC356TQ)
7. Paal Van Hoeck (GC34T64) (1762)
8. Paal aan de Pan (GC34P86) (1762)

Bron: Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck" (visit link)

De locatie is tevens een officiële grensovergang, hetgeen te zien is aan grenspaal 176, die direct naast de stenen baroniepaal is geplaatst.

[EN]

Boundary markers between the Barony of Cranendonck and the Barony of Hees and Leen (1762-1765)

In 1997, the municipality of Cranendonck was created by the merger of Maarheeze and Budel. In the north it borders on the municipality of Heeze-Leende, which was also formed at the time. With the exception of a small part of the boundary between these municipalities, the boundary between the two has been marked for centuries by historic bluestone boundary markers with the inscription "BARONIE VAN CRANENDONK" on one side and "BARONIE VAN HEES EN LEEN" on the other. In addition, the year 1765 is carved on two of them. Archival documents in the rich archive of the Nassau Domain Council show that most of these posts were placed in November of the year 1762. This council, usually officially called the "Council and Court of Audit", managed on behalf of the Prince of Orange his vast estates, including Cranendonck. We can consider the piece as an official report of the placement of the nine boundary markers in total and, to indicate the course of the boundary line, of birch trees and mounds in between as far as the terrain permitted.

Source: Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck" (visit link)

The site is also an official border crossing, which can be seen at boundary marker 176, which is placed right next to the stone barony pole.