Spanbroek, NL
31U E 631386 N 5840416
[NL] Tussen 1598 en 1884 was dit mooie, authentieke gebouwtje in renaissancestijl gebruik als raadhuis. [EN] Between 1598 and 1884 this beautiful, authentic, small building in Renaissance style was used as a town hall.
Location: Noord-Holland, Netherlands

[NL]

Over het gebouw "Raadhuis(je) van Spanbroek":

Het Raadhuis van Spanbroek ligt aan de Spanbroekerweg 39 in het Noord-Hollandse Spanbroek. Het huisje werd gebouwd in 1598 en is hiermee een van de oudste raadhuizen van West-Friesland.

Gebouw
Het is een klein rechthoekig gebouw van rode baksteen en aan beide kanten voorzien van trapgevels. Het gebouw heeft een verdieping en wordt afgedekt met een zadeldak. De toegangsdeur op het bordes is omstreeks 1790 voorzien van een omlijsting in Lodewijk XVI-stijl. Tussen de vensters aan de zijkant zijn jaartalankers aangebracht met 1598. Aan de westzijde hangt het wapen van Spanbroek, met kroon en het jaartal 1598. In het souterrain bevindt zich een cachot met een dubbele deur dat is voorzien van een doorgeefluik. Het halletje komt uit op een ruimte waar van oorsprong de cellen waren.

Geschiedenis
In 1462 kreeg Spanbroek van hertog Philips van Bourgondië, die ook graaf van Holland was, het voorrecht tot het bouwen van een stedehuis. De reden is dat de schout, die tevens herbergier was, te vaak en/of te veel bier schonk hetgeen de kwaliteit van de rechtspraak niet ten goede kwam. Of het stedehuis toentertijd daadwerkelijk is gebouwd is onbekend. Het huidige huis werd gerealiseerd in 1598 en was in gebruik tot 1884. In ca. 1920 deed het dienst als hulpmagazijn van het Witte Kruis. In latere jaren werd het gebruikt als gemeentelijke trouwlocatie.

Sinds 1971 is het gebouw als rijksmonument opgenomen op de monumentenlijst.

In circa 2000 is het raadhuis gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat gebracht.

Bron: Wikipedia (visit link)

Over het dorp Spanbroek:

Spanbroek is een dorp in de gemeente Opmeer, in de provincie Noord-Holland. Het dorp heeft circa 4.350 inwoners.

De buurtschap De Kaag wordt wel als een buurt van Spanbroek gezien.

Geschiedenis
Spanbroek kreeg stadsrechten in 1414. Aanvankelijk kreeg het dorp deze stadsrechten een aantal jaren samen met andere dorpen zoals Opmeer. De hervormde kerk en het raadhuis dateren uit 1598. De Nederlands politicus en schrijver Bernardus Bosch (1746-1803) was een bekende predikant in de kerk. In de laatgotische hervormde kerk kan men een grafmonument uit 1668 van beeldhouwer Rombout Verhulst zien.

Spanbroek was tot 1 juli 1959 een zelfstandige gemeente, waartoe ook Zandwerven behoorde. Ook Noord-Spierdijk en Zuidermeer maakten enige tijd deel uit van de gemeente Spanbroek.

Het dorp was tot het begin van de 20e eeuw een typisch agrarische kern, die vanaf de jaren 60 uitgebreid werd met nieuwbouwwijken. Aan het eind van die eeuw was de plaats samengesmolten met Opmeer. Aan de buitenranden vindt men nog het oude open karakter, vooral ten zuiden van Spanbroek rond Zandwerven.

Bezienswaardigheden
- Het voormalige Scheringa Museum voor Realisme (daarvoor Frisia Museum voor het Magisch Realisme geheten)
- De polder Westerveer, de laatste polder in de provincie Noord-Holland die nog op windkracht werd bemalen. Dat gebeurde door de poldermolen De Westerveer uit 1873. De molen staat aan de Zomerdijk in het buitengebied van Spanbroek.
- In De Kaag staat de Kaagmolen. Deze poldermolen uit 1654 die gebouwd werd voor de bemaling van de Kaagpolder. Hoewel het aan de rand van de Kaagpolder, nabij Berkmeer en tegenover De Lage Hoek staat is de adressering aan de Nieuweweg in Opmeer toegekend in plaats van Spanbroek.

[EN]

Regarding the building "Raadhuis (je) van Spanbroek":

The town hall of Spanbroek is located at Spanbroekerweg 39 in Spanbroek in North Holland. The house was built in 1598, making it one of the oldest town halls in West Friesland.

Building
It is a small rectangular red brick building with stepped gables on both sides. The building has one storey and is covered with a gable roof. The entrance door on the landing was fitted with a Louis XVI style frame around 1790. Year anchors with 1598 are placed between the windows on the side. On the west side hangs the coat of arms of Spanbroek, with crown and the year 1598. In the basement there is a cachot with a double door that is equipped with a serving hatch. The hall opens onto a space where the cells were originally.

History
In 1462 Spanbroek was given the privilege of building a town house from Duke Philips of Burgundy, who was also Count of Holland. The reason is that the bailiff, who was also an innkeeper, served too often and / or too much beer, which did not benefit the quality of the administration of justice. Whether the town hall was actually built at the time is unknown. The current house was built in 1598 and was in use until 1884. In about 1920 it served as an auxiliary warehouse for the White Cross. In later years it was used as a municipal wedding venue.

The building has been listed as a national monument since 1971.

The town hall was restored in around 2000 and brought back to its original state.

Source: Wikipedia (visit link)

Regarding the village of Spanbroek:

Spanbroek is a village in the municipality of Opmeer, in the province of North Holland. The village has approximately 4,350 inhabitants.

The hamlet De Kaag is seen as a neighborhood of Spanbroek.

History
Spanbroek received city rights in 1414. Initially, the village received these city rights for a number of years together with other villages such as Opmeer. The reformed church and the town hall date from 1598. The Dutch politician and writer Bernardus Bosch (1746-1803) was a well-known minister in the church. In the late Gothic reformed church one can see a funeral monument from 1668 by sculptor Rombout Verhulst.

Spanbroek was an independent municipality until 1 July 1959, which also included Zandwerven. Noord-Spierdijk and Zuidermeer were also part of the municipality of Spanbroek for some time.

Until the beginning of the 20th century, the village was a typical agricultural center, which was expanded from the 1960s with new housing estates. At the end of that century, the place was merged with Opmeer. On the outer edges one can still find the old open character, especially south of Spanbroek around Zandwerven.

Sights
- The former Scheringa Museum for Realism (previously called Frisia Museum for Magic Realism)
- The Westerveer polder, the last polder in the province of North Holland that was still drained using wind power. This was done by the polder mill De Westerveer from 1873. The mill is located on the Zomerdijk in the outskirts of Spanbroek.
- The Kaagmolen is located in De Kaag. This polder mill from 1654 that was built for the drainage of the Kaagpolder. Although it is on the edge of the Kaagpolder, near Berkmeer and opposite De Lage Hoek, the address has been assigned to the Nieuweweg in Opmeer instead of Spanbroek.

Name: Raadhuis(je) van Spanbroek

Spanbroekerweg 39