Haarzuilens, NL
31U E 636765 N 5776370
[NL] Tussen 1898 en 1954 fungeerde dit prachtige gebouw, naast herberg en gevangenis, als raadzaal voor het gemeentebestuur. [EN] Between 1898 and 1954, this beautiful building served as a council chamber, in addition to an inn and prison.
Location: Utrecht, Netherlands

[NL]

Over het gebouw " ‘T WAPEN VAN HAARZUYLEN":

Eind 19e eeuw is met de bouw van Kasteel de Haar het oorspronkelijke dorp Haarzuilens, dat naast het kasteel lag, verplaatst naar de huidige locatie.De nieuwe opzet voor het dorp kwam rond een brink. Ter vervanging van een oude boerderij die als herberg en raadhuis fungeerde maar met de kasteelaanleg ook werd afgebroken, verrees rond 1898 t’ Wapen van Haarzuylen aan de Brink

Deze herberg en raadzaal werd gebouwd in opdracht van de baron naar een ontwerp van architect van Straaten en J. Cuypers. Die laatste was ook verantwoordelijk voor de bouw van het huidige Kasteel de Haar.

De raad van Haarzuilens vergaderde tot 1954 in de raadzaal. De raadzaal heeft een eigen toegang via de stenen trap aan de noordkant. Onder deze trap zitten twee arrestantenhokken.
De eerste steen zit rechts In de hoek van de voorgevel met de datum 17 augustus 1897 en de namen van baronessen van het kasteel uit die tijd.
De tekst van de gevelsteen loopt om de hoek van de gevel door.

In 1989 werd de herberg verbouwd. De oude serre verdween en het hoofdgebouw werd met een zaal en woning in dezelfde stijl uitgebreid.

In het oude deel zijn nog originele elementen te vinden zoals muurtegels, schouwen en de stenen vloer.

Bron: ‘T WAPEN VAN HAARZUYLEN (visit link)

Over het dorp Haarzuilens:

Haarzuilens is een woonplaats in het noordwestelijk deel van de Nederlandse gemeente Utrecht.

Tot en met het jaar 2000 behoorde Haarzuilens tot de gemeente Vleuten-De Meern. Op 1 januari 2001 werd deze gemeente bij de gemeente Utrecht gevoegd. Sinds die datum maakt Haarzuilens deel uit van de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern.

Tot Haarzuilens behoren, behalve de bebouwde kom rondom de Brink en het Kasteel de Haar, de Thematerweg en de buurtschappen Ockhuizen en Lage Haar. De Haarzuilense Brink ligt 10 km verwijderd van de Utrechtse binnenstad. Het buitengebied van Haarzuilens is uitgestrekt en dunbevolkt.

Geschiedenis
De oorspronkelijke naam van Haarzuilens is De Haar. Aan het einde van de 14e eeuw worden het kasteel en de heerlijkheid met deze naam voor het eerst genoemd; waarschijnlijk zijn ze echter enkele eeuwen ouder. Op 1 januari 1812 ging dit gebied voor een korte tijd deel uitmaken van de gemeente Vleuten. Op 1 januari 1818 werd De Haar weer zelfstandig; er werd een gemeente Haarzuilens gevormd uit de vroegere gerechten De Haar, Themaat, Themaat Engsgerecht en De Hegge op Themaat. Deze gemeente bestond tot 1 januari 1954. In het kader van een gemeentelijke herindeling rondom de stad Utrecht werd toen een nieuwe gemeente Vleuten-De Meern gevormd. Hiertoe ging ook Haarzuilens behoren. Op 1 januari 2001 werd deze gemeente, en daarmee Haarzuilens, bij de gemeente Utrecht gevoegd. De status van officiële woonplaats heeft Haarzuilens evenwel behouden, zowel in 1954 als in 2001.[2]

Haarzuilens is vooral bekend door het Kasteel de Haar. Oorspronkelijk lag het dorp dichter bij het kasteel. In 1898 werd Haarzuilens, op de tot ruïne vervallen kerk na, afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe kasteeltuinen. Op de huidige locatie, ongeveer 1 km oostelijker dan de oude, verrees een nieuw Haarzuilens, grotendeels ontworpen door architect Pierre Cuypers, die ook verantwoordelijk was voor de herbouw van het kasteel. Het nieuwe dorp was evenals het oude opgezet als een brinkdorp. Door alle bouwactiviteiten in en rondom het kasteel verdubbelde de omvang van het dorp.

Sinds de verplaatsing en wederopbouw in 1898 is de kern van Haarzuilens weinig veranderd. De panden rondom de Brink zijn nog aanwezig. In de periode 1950 tot 1970 was er sprake van beperkte nieuwbouw, grotendeels buiten het zicht van de Brink.

Monumenten
In Haarzuilens zijn verschillende rijksmonumenten. De Brink en directe omgeving vormen een beschermd dorpsgezicht.

Bron: Wikipedia (visit link)

[EN]

Regarding the building " ‘T WAPEN VAN HAARZUYLEN":

At the end of the 19th century, with the construction of Kasteel de Haar, the original village of Haarzuilens, which was located next to the castle, was moved to its current location.The new layout for the village came around a green area. To replace an old farmhouse that functioned as an inn and town hall, but was also demolished with the construction of the castle, around 1898 t ’Wapen van Haarzuylen aan de Brink

This inn and council chamber was built by order of the baron to a design by architect van Straaten and J. Cuypers. The latter was also responsible for the construction of the current Kasteel de Haar.

The Haarzuilens council met in the council chamber until 1954. The council chamber has its own access via the stone staircase on the north side. Under this staircase there are two detention pens.
The first stone is on the right. In the corner of the facade with the date August 17, 1897 and the names of baronesses of the castle from that time.
The text on the facing brick continues around the corner of the facade.

The inn was renovated in 1989. The old conservatory disappeared and the main building was expanded with a hall and house in the same style.

In the old part you can still find original elements such as wall tiles, fireplaces and the stone floor.

Source: ‘T WAPEN VAN HAARZUYLEN (visit link)

Regarding the village of Haarzuilens:

Haarzuilens is a place of residence in the northwestern part of the Dutch municipality of Utrecht.

Up to and including the year 2000 Haarzuilens belonged to the municipality of Vleuten-De Meern. On January 1, 2001, this municipality was added to the municipality of Utrecht. Since that date, Haarzuilens has been part of the Vleuten-De Meern district in Utrecht.

Haarzuilens include, in addition to the built-up area around the Brink and the Kasteel de Haar, the Thematerweg and the hamlets Ockhuizen and Lage Haar. The Haarzuilense Brink is located 10 km from the Utrecht city center. The outer area of ??Haarzuilens is vast and sparsely populated.

History
Haarzuilens' original name is De Haar. At the end of the 14th century, the castle and the manor are first mentioned with this name; however, they are probably several centuries older. On January 1, 1812, this area became part of the municipality of Vleuten for a short time. On January 1, 1818 De Haar became independent again; a municipality of Haarzuilens was formed from the former dishes De Haar, Themaat, Themaat Engsraad and De Hegge op Themaat. This municipality existed until January 1, 1954. In the context of a municipal reorganization around the city of Utrecht, a new municipality Vleuten-De Meern was formed. Haarzuilens also became part of this. On January 1, 2001, this municipality, and with it Haarzuilens, was added to the municipality of Utrecht. Haarzuilens, however, retained its official residence status, both in 1954 and in 2001. [2]

Haarzuilens is best known for the Castle de Haar. Originally the village was closer to the castle. In 1898 Haarzuilens was demolished, except for the ruined church, to make way for the new castle gardens. At its current location, about 1 km to the east of the old one, a new Haarzuilens was built, largely designed by architect Pierre Cuypers, who was also responsible for the reconstruction of the castle. The new village, like the old one, was set up as a green village. Due to all the building activities in and around the castle, the size of the village doubled.

Since the relocation and reconstruction in 1898, the core of Haarzuilens has changed little. The buildings around the Brink are still present. In the period 1950 to 1970 there was limited new construction, largely out of sight of the Brink.

Monuments
There are several national monuments in Haarzuilens. The Brink and immediate surroundings form a protected village view.

Source: Wikipedia (visit link)
Name: ‘T WAPEN VAN HAARZUYLEN