Kongeligt toldkammer - Odense, Denmark
32U E 587357 N 6140073
Kongeligt toldkammer på hjørnet af Østre Stationsvej og Rugårdsvej. I brug fra opførelsen i 1900 til 1977. Bruges nu til kontorer og arbejdsplads for byens offentlige administration.
Location: Denmark

Den 2. juni 1900 stod Odenses nye toldkammer på hjørnet mellem Østre Stationsvej og Rugårdsvej klar til indvielse efter at være blevet bygget i de to foregående år. Byen oplevede i slutningen af 1800-tallet en voldsom vækst, blandt andet i sammenhæng med, at jernbanen i 1865 var ført over Fyn, og at forskellige andre jernbaner i de følgende årtier lettede samhandelen på øen.

I lang tid havde man klaret sig med en gammel toldbod på havnen og et mindre byggeri ved jernbanen, men i løbet af 1890’erne stod det klart, at der måtte mere til, og byens førende arkitekt på den tid, Jens Vilhelm Petersen (1851-1931), var som kongelig bygningsinspektør fra 1889 så at sige det naturlige valg som arkitekt for det planlagte, nye toldkammer ved jernbanen.

Toldkammeret er opført i røde mursten på en sokkel af granit, tre etager højt og med rundbuede vinduer/vinduesindfatninger. Det er tydeligt italiensk inspireret, men samtidig er der med de to tårne også træk, der viser hen til gammelt dansk herregårdsbyggeri. Alt i alt var der gjort meget ud af de dekorative elementer – uden at det hele kom til at virke overlæsset. Toldkammeret var i brug til 1977 og er siden ombygget til kontorformål.

Source: historienshus.dk

English: On 2 June 1900, Odense's new customs chamber on the corner between Østre Stationsvej and Rugårdsvej was ready for inauguration after having been built in the previous two years. At the end of the 19th century, the city experienced tremendous growth, among other things in connection with the fact that the railway in 1865 had been passed over Funen, and that various other railways in the following decades facilitated trade on the island.

For a long time they had managed with an old customs shed at the harbor and a small building by the railway, but during the 1890s it was clear that more was needed, and the city's leading architect at the time, Jens Vilhelm Petersen (1851 -1931), was as royal building inspector from 1889, so to speak, the natural choice as architect for the planned, new customs chamber by the railway.

The customs chamber is built of red brick on a granite plinth, three storeys high and with rounded windows / window frames. It is clearly Italian-inspired, but at the same time with the two towers there are also features that point to old Danish manor houses. All in all, a lot had been made of the decorative elements - without it all seeming overloaded. The customs chamber was in use until 1977 and has since been rebuilt for office purposes.

Rating: