RM: 522264 - Toegangspoort buitenplaats Gravesteyn - Dordrecht
31U E 613612 N 5738323
[NL] Monumentale toegangspoort van het voormalige buitenplaats Gravesteyn. [EN] Monumental entrance gate of the former country estate Gravesteyn.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
Inleiding:
TOEGANGSHEK, onderdeel van het complex van villa, toegangshek en tuinmanswoning behorende bij de voormalige buitenplaats Gravesteijn. Het hek staat aan het begin van de oprijlaan naar het huis, aan de Amstelwijckweg.

Omschrijving:
Toegangshek bestaande uit twee smeedijzeren draaihekken die aan vierkante gemetselde hekpijlers hangen. De hekpijlers hebben een hardstenen basement en geprofileerde, hardstenen dekplaten waarop een gecementeerde schilddragende leeuw. Op beide pijlers een klein cartouche met gekrulde randen waarin Grave-steijn is gegraveerd.

Aan de buitenzijde van beide pijlers een vaste smeedijzeren hek met gekrulde spijlen. Het openslaande deel heeft een sierlijke bovenrand.

Waardering:
Het toegangshek is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en ensemblewaarde.

-als onderdeel van het landgoed Gravesteijn

-vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen

-als goed voorbeeld van een toegangshek van een landgoed uit het eind van de negentiende eeuw.

[EN]
Preface:
ENTRANCE GATE, part of the complex of villa, entrance gate and gardener's house belonging to the former country estate Gravesteijn. The gate is at the beginning of the driveway to the house, on the Amstelwijckweg.

Description:
Entrance gate consisting of two wrought iron swing gates that hang from square masonry fence pillars. The fence pillars have a hard stone base and profiled, hard stone cover plates on which a cemented shield-bearing lion. On both pillars a small cartouche with curled edges in which Grave-steijn is engraved.

On the outside of both pillars a fixed wrought iron gate with curled bars. The opening part has an elegant top edge.

Rating:
The entrance gate is of general importance because of its architectural-historical, cultural-historical and ensemble value.

-as part of the Gravesteijn estate

-because of the relationship with the other complex components