RM: 31724 - Bonifatiuskerk - Makkinga
32U E 313152 N 5873757
[NL] Monumentale kerk, gebouwd tussen 1775 en 1777. [EN] Monumental church, built between 1775 and 1777.
Location: Friesland, Netherlands

[NL]
Informatie monumenten register:
HERVORMDE KERK.

In 1775 gebouwd, eenvoudig gebouwtje met toren.

Inwendig: preekstoel, lezenaar en 3 zerken. Lycklama en Nijeholt (XVII & XVIII), twee koperen kronen en gedenkbordje. Kabinetorgel van P.J. Adema achter loos front.

In de toren een klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van anonieme gieter, 1466, diam. 101 cm. en één van Gebr. van Bergen, Midwolda, 1949, diam. 80,1 cm. Wijzerplaat in zuidgevel.

Extra informatie:
Het dorp Makkinga is in 15e eeuw ontstaan toen het land bij de Tjonger verdeeld werd over zathes. De eerste bekende vermelding is 1527 als Mackinge. In later jaren is er ook een kerk gesticht gewijd aan Bonifatius. De huidige kerk is gebouwd van 1775 - 1777 en is vernoemd naar zijn voorganger. De kerk is gebouwd naar plannen van meester-timmerman Theunis Thomasz. uit Bergum. Boven de ingang bevindt zich een gevelsteen met de namen van de kerkvoogden Jan Dirks en Jan Pyters. De toren is later gebouwd en heeft een windwijzer in de vorm van een paard met daarin twee klokken welke voorheen in een klokkenstoel hingen. 1 van de klokken stamt uit 1463, de andere klok is in de tweede wereld oorlog door de bezetters gestolen en is na de oorlog in 1950 vervangen door een nieuwe klok van Van Bergen
De preekstoel stamt uit 1776 en is ook gemaakt door Theunis Tomasz. Het kabinetorgel is gebouwd door P.J. Adema en komt uit 1866. Het is in 1927 in de kerk geplaatst en in 1978 gerestaureerd.

[EN]
Information monument register:
REFORMED CHURCH.

Built in 1775, simple building with a tower.

Internal: pulpit, lectern and 3 tombstones. Lycklama and Nijeholt (XVII & XVIII), two copper crowns and memorial plaque. Cabinet organ of P.J. Breathe behind empty front.

In the tower a bell-chair with the chime of two bells, one of which is from an anonymous watering can, 1466, diam. 101 cm. and one of Gebr. van Bergen, Midwolda, 1949, diam. 80.1 cm. Dial in south facade.

Extra information:
The village of Makkinga was created in the 15th century when the land at the Tjonger was divided over zathes. The first known mention is 1527 as Mackinge. In later years a church was also founded dedicated to Boniface. The current church was built from 1775 - 1777 and is named after its predecessor. The church was built according to plans by master carpenter Theunis Thomasz. from Bergum. Above the entrance is a gable stone with the names of the church guardians Jan Dirks and Jan Pyters. The tower was built later and has a weather vane in the shape of a horse containing two bells that previously hung in a bell-seat. 1 of the clocks dates from 1463, the other clock was stolen by the occupiers during the Second World War and was replaced in 1950 by a new clock from Van Bergen after the war.
The pulpit dates from 1776 and was also made by Theunis Tomasz. The cabinet organ was built by P.J. Adema and is from 1866. It was placed in the church in 1927 and restored in 1978.

Bron / Source: (visit link)
Monument Number: 31724