Turun Hautausmaa - Turku, Finland
Turun Hautausmaa on suurin alueen hautausmaista. Se otettiin käyttöön vuonna 1807. Turku Cemetery is the largest cemetery in the region. It was introduced in 1807.
Location: Finland

[FIN] Turun Hautausmaa (ruots. Begravningsplatsen i Åbo) on Turun Vasaramäessä sijaitseva, vuonna 1807 käyttöön vihitty hautausmaa. Tuolloisen, puolentoista hehtaarin laajuisen alueen suunnitteli arkkitehti Charles Bassi. Nykyisin hautausmaan pinta-ala on 59,2 hehtaaria, ja sillä sijaitsee noin 45 000 hautaa. Hautausmaalle on haudattu lukuisia historiallisesti merkittäviä henkilöitä, ja haudoilla on useita tunnettujen kuvanveistäjien suunnittelemia veistoksia ja muistomerkkejä.

Turun hautausmaan alueella sijaitsevat evankelis-luterilaisen hautausmaan lisäksi 1800-luvulla käyttöön otetut juutalainen ja ortodoksinen hautausmaa sekä vuonna 1915 perustettu Suomen Islam-seurakunnan hautausmaa ja vuonna 1936 perustettu katolinen hautausmaa.

Hautausmaalla on kaksi rakennustaiteellisesti merkittävää kappelikokonaisuutta: Erik Bryggmanin suunnittelema, vuonna 1941 valmistunut Ylösnousemuskappeli, ja vuonna 1967 käyttöön vihitty Pekka Pitkäsen suunnittelema Pyhän Ristin kappeli ja krematorio. Ylösnousemuskappelin lähellä on lisäksi Bryggmanin suunnittelema sankarihautojen yhteinen muistomerkki.

Museovirasto on määritellyt hautausmaan yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.
Ensimmäinen hautausmaalle haudattu oli matkallaan Pietarista Turkuun kuollut William Archibald Cramp.
Waymark vie sinut Vanhan Hautausmaan portin kautta hautausmaan vanhalle osalle. Hautausmaan opastaulu löytyy myös netistä:

Tunnettuja hautausmaahan haudattuja henkilöitä on mm.

-Erik Bryggman, arkkitehti
-Voitto Hellstén, pikajuoksija
-Usko Kemppi, säveltäjä, sanoittaja
-Paavo Nurmi, kestävyysjuoksija, olympiavoittaja
-Jarno Saarinen, moottoripyöräilijä
-Yrjö Väisälä, tähtitieteilijä

Osoite: Hautausmaantie 21, 20720 Turku. Waymarkin lähestymissuunta: uudenmaantie. Paikalla myös parkkipaikkoja.

[source: (visit link) ]

[EN] Turku Cemetery (Swedish: Begravningsplatsen i Åbo) is a cemetery located in Vasaramäki, Turku, which was inaugurated in 1807. The one and half hectares area was designed by architect Charles Bassi. Today, the cemetery covers an area of 59.2 hectares and has about 45,000 graves. Numerous historically significant figures have been buried in the cemetery, and the graves have several sculptures and monuments designed by well-known sculptors.

The National Board of Antiquities has defined the cemetery as one of Finland's nationally significant built cultural environments.
The first to be buried in the cemetery was William Archibald Cramp, who died on his way from St. Petersburg to Turku.
Waymark takes you through the Old Cemetery Gate to the old part of the cemetery. The cemetery guide board can also be found online:

Well-known people buried in the cemetery include:

-Erik Bryggman, architect
-Voitto Hellstén, sprinter
-Usko Kemppi, composer, lyricist
-Paavo Nurmi, endurance runner, Olympic champion
-Jarno Saarinen, motorcyclist
-Yrjö Väisälä, astronomer

Address: Hautausmaantie 21, 20720 Turku. Waymark approach: Uudenmaantie. There are also parking spaces on site.
City, Town, or Parish / State / Country: Turku / Finland

Approximate number of graves: 45000