Van Bergen IJzendoornpark, Gouda, NL
31U E 617020 N 5764218
[NL] Toegangspoort naar het Van Bergen IJzendoornpark. [EN] Entrance gate to the Van Bergen IJzendoorn Park.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Het Van Bergen IJzendoornpark is een stadspark in Gouda en is genoemd naar de schenker, de Goudse burgemeester Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn. Deze had bij zijn overlijden in 1895 ƒ 40.000 nagelaten aan de gemeente Gouda. Het bedrag was bestemd om daarvan een wandelpark aan te leggen net buiten de toenmalige stadsbebouwing. Hij had tevens bepaald, dat het park van meerdere zijden bereikbaar zou moeten zijn. Het park is ontworpen door de tuinarchitect Hendrik Copijn als ontwerper van het park. Hij maakte in 1897 een plan voor het park in de Engelse landschapsstijl. Kenmerkend voor die stijl zijn de slingerpaden, vijvers en knuppelbruggetjes. In 1901 werd het eerste deel van het park aangelegd. Bij de ingang van het park aan de stationszijde werden twee pilaren geplaatst met daarop de leeuwen, afkomstig van de in 1843 afgebroken Kleiwegspoort.

De gemeenteraad van Gouda besloot in 1910 het park naar het westen uit te breiden met wat genoemd werd het Nieuwe Park. Dit deel van het park kreeg een veel strakker karakter met een vijver in het midden en wandelweg eromheen.

Het Van Bergen IJzendoornpark kenmerkt zich door de vele bijzondere boomsoorten die er te vinden zijn. Ook is het een geliefde locatie voor trouwfoto's.

[EN]
The Van Bergen IJzendoorn Park is a city park in Gouda and is named after the donor, the Gouda mayor Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn. On his death in 1895, he left NLG 40,000 to the municipality of Gouda. The amount was intended to create a pedestrian park just outside the former urban development. He had also determined that the park should be accessible from several sides. The park is designed by the landscape architect Hendrik Copijn as the designer of the park. In 1897 he made a plan for the park in the English landscape style. The winding paths, ponds and bat bridges are characteristic of this style. The first part of the park was created in 1901. At the entrance to the park on the station side, two pillars were placed with the lions, from the Kleiwegspoort demolished in 1843.

The city council of Gouda in 1910 to expand the park to the west with what was called the Nieuwe Park. This part of the park was given a much tighter character with a pond in the middle and walking path around it.

The Van Bergen IJzendoorn Park is characterized by the many special tree species that can be found. It is also a popular location for wedding photos.
Group that erected the marker: municipality of Gouda

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: