Schoorsteen voormalige turfstrooiselfabriek Veldkamp - Schoonebeek, NL
32U E 356294 N 5839126
NL] Schoorsteen van de voormalige turfstrooisel fabriek Veldkamp, gebouwd in 1926. [EN] Chimney of the former peat litter factory Veldkamp, built in 1926.
Location: Drenthe, Netherlands

[NL]
Het delven van veen was honderden jaren een lucratieve bezigheid omdat het in de vorm van turf de belangrijkste beschikbare brandstof was. Turf was brandstof voor ovens, brouwerijen, distilleerderijen, kokerijen en dergelijke maakte de industrialisatie in de gouden eeuw mogelijk. Ook als huisbrandstof werd turf in de periode veel gebruikt.
In Drenthe is veel hoogveen afgegraven voor turfwinning. De bovenste laag van een hoogveen-afzetting was echter niet geschikt om turf van te maken. Men noemt deze bovenlaag ook wel bonkveen of grauwe turf. Het werd in eerste instantie na de veenwinning terug gegooid maar omstreeks 1881 ontwikkelde zich een vraag naar bonkveen en het product turfstrooisel dat daaruit werd vervaardigd. De vraag was afkomstig van remises van paardentrams, cavalerie-afdelingen van het leger en andere instellingen waar veel paarden werden gehouden. Het werd gebruikt als vervanger van stro. Turfstrooisel bezat namelijk een groot absorberend vermogen, zodat de urine van paarden kon worden gebonden. Ook reukloze toiletten werden ontwikkeld op basis van turfstrooisel.

In 1926 werd op deze locatie een turfstrooiselfabriek van de firma Veldkamp gebouwd. Op de fabriekspijp is de naam van de firma in witte letters geschilderd. De fabriek groeide spoedig uit tot een van de belangrijkste producenten in Drenthe.
Het fabriekscomplex is gelegen aan Kanaal A, die een belangrijke rol speelde in de bedrijfsvoering van de turfstrooiselfabriek in relatie tot de bevoorrading en de distributie. De hiertoe aangelegde kademuur met houten beschoeiing is nog aanwezig.
Toen omstreeks 1960 de turfstrooisel markt werd vrijgegeven, werd de import van Duits turfstrooisel dominant. Ook de vraag naar turfstrooisel veranderde steeds meer door de potgrond-industrie. In de fabriek van Veldkamp werd in deze periode de overstap naar de productie naar tuinturf gemaakt. Nederlandse bedrijven schakelden geleidelijk over op strooisel van Duitse veenderijen. In 1983 sloot de laatste Nederlandse turfstrooiselfabriek.

De turfstrooisel-fabriek van Veldkamp sloot in 1978. Na de sluiting werd de turfstrooiselfabriek omgebouwd tot horecabedrijf. Na aanvankelijk een bekende stopplaats te zijn voor bussen met toeristen die het veengebied willen ontdekken, is er later een horecabedrijf ontstaan die zich voornamelijk richt op feesten en partijen.

Het gehele complex, turfstrooiselfabriek en fabriekspijp is van algemeen belang voor de provincie Drenthe en is daarom aangemerkt als provinciaal monument.

[EN]
Peat mining has been a lucrative business for hundreds of years because it was the main fuel available in the form of peat. Peat was fuel for ovens, breweries, distilleries, kokeries and the like made industrialization possible in the golden age. Peat was also widely used as a domestic fuel in the period.
A lot of raised moor has been excavated in Drenthe for peat extraction. However, the top layer of a raised peat deposit was not suitable for making peat. This top layer is also called bonk peat or gray peat. It was initially thrown back after the peat extraction, but around 1881 a demand developed for bonk peat and the product peat litter that was made from it. Demand came from horse tram depots, army cavalry divisions and other institutions where many horses were kept. It was used as a substitute for straw. This is because peat litter had a high absorption capacity, so that the urine of horses could be bound. Odorless toilets were also developed based on peat litter.

In 1926, a peat litter factory of the Veldkamp company was built on this location. The name of the company is painted in white letters on the factory pipe. The factory soon grew into one of the most important producers in Drenthe.
The factory complex is located on Canal A, which played an important role in the operational management of the peat litter factory in relation to the supply and distribution. The quay wall constructed for this purpose with wooden facing is still present.
When the peat litter market was released around 1960, the import of German peat litter became dominant. The demand for peat litter also changed more and more due to the potting soil industry. In the Veldkamp factory, the switch was made to production to garden peat during this period. Dutch companies gradually switched to litter from German peat farms. In 1983 the last Dutch peat litter factory closed.

Veldkamp's peat litter factory closed in 1978. After the closure, the peat litter factory was converted into a catering company. After initially being a well-known stopping point for buses with tourists who want to discover the peat area, a catering company was later created that mainly focuses on parties and parties.

The entire complex, peat litter factory and factory pipe is of general importance to the province of Drenthe and is therefore designated a provincial monument.
Private or Public Property?: Private property

What material is it made from?: Brick masonry