Sulkendrup jættestue - 5000 BC to 2000 AD - Sulkendrup, Denmark
32U E 608747 N 6128838
I skoven ved Sulkendrup Mølle ligger fem gravhøje. Den største de fem er den høj, der gemmer på en jættestue fra stenalderen. Jættestuen er opført 3200 f.Kr. På infotavlerne kan du læse om stedet.
Location: Region Syddanmark, Denmark

I skoven ved Sulkendrup Mølle ligger fem gravhøje. Den største de fem er den høj, der gemmer på en jættestue fra stenalderen. Det specielle ved denne jættestue er, at den ene ende lader til at være kollapset få år efter, at den er blevet bygget. Alligevel har man fortsat med at gravlægge sine døde i jættestuen.

Oplev ved Sulkendrup Mølle
Den kollapsede jættestue. Jættestuen er omkring fire meter lang og knap to meter bred. Den nordvestlige del af gravkammeret er øjensynligt styrtet sammen kort efter opførelsen. Man ved ikke præcis, hvad der forårsagede, at den økseformede jættestue styrtede sammen. Måske et stort træ i nærheden er væltet, hvilket har betydet rystelser i jorden.

Restaureringen. Jættestuen har i mange år været afspærret, da man var bange for, at den kunne styrte sammen. Men i 2013/2014 restaurerede man det gamle gravkammer og afstivede væggene med stålstøtter, så det igen er sikkert for besøgende at kigge indenfor i jættestuen.

Højen over jættestuen. Man har i mange hundrede år udbygget jordhøjen over jættestuen, hvor man har begravet de afdøde i jordfylden. Arkæologer har fundet grave eller urner fra både bronze- og jernalder i højen. Stedet har været brugt som gravplads i over 3000 år.

English: In the forest by Sulkendrup Mill are five burial mounds. The largest of the five is the mound that hides in a stone-age burial chamber. The special thing about this graveyard is that one end seems to have collapsed a few years after it was built. Yet people have continued to bury their dead in the graveyard.

Experience at Sulkendrup Mill
The collapsed graveyard. The burial chamber is about four meters long and almost two meters wide. The northwestern part of the burial chamber apparently collapsed shortly after construction. It is not known exactly what caused the ax-shaped burial chamber to collapse. Perhaps a large tree nearby has been knocked down, which has caused tremors in the ground.

The restoration. The graveyard has been cordoned off for many years, as it was feared that it could collapse. But in 2013/2014, the old burial chamber was restored and the walls were reinforced with steel supports, so it is again safe for visitors to look inside the burial chamber.

The mound above the graveyard. For many hundreds of years, the mound above the burial chamber has been extended, where the dead have been buried in the landfill. Archaeologists have found tombs or urns from both the Bronze and Iron Ages in the mound. The place has been used as a burial ground for over 3000 years.
Admission fee? (Include URL/link in Long Description to website that gives the current fee): no