Ellinge kirke - Ellinge, Denmark
32U E 602751 N 6131206
Ellinge kirke på Østfyn er en smuk kirke fra middelalderen. Ombygninger og tilbygninger er sket i flere senere perioder. Den ældste bevarede del af kirken er kvaderstensmuren, der udgør siderne af koret. Bygget cirka 1150.
Location: Denmark

Ellinge kirke på Østfyn er en smuk kirke fra middelalderen. Ombygninger og tilbygninger er sket i flere senere perioder. Den ældste bevarede del af kirken er kvaderstensmuren, der udgør siderne af skibet. Bygget cirka 1150.

Af den oprindelige romanske kvaderstenskirke er kun bevaret skibets flankemure, som nu danner den midterste del af skibets mure. I skibets nordmur anes den oprindelige norddør, syddøren er stadig i brug men stærkt omdannet udvendigt, indvendigt er den bevaret med skråsmige og glat tympanonfelt.

I den sene middelalder blev det oprindelige kor nedbrudt og skibet forlænget mod øst med ét fag, bruddet i murflugten ses tydeligt. Samtidig blev det nuværende kor opført. Det nedbrudte materiale blev benyttet til udvidelsen, på nordsiden ses en romansk vinduesoverligger tilfældigt indsat og flere steder i murværket ses profilerede sokkelsten. Ved ombygningen blev skibets nordmur omsat med indsatte striber af tegl (nu hvidkalket).

I sengotisk tid blev skibet forlænget mod vest, samtidig blev våbenhuset og tårnet opført. Tårnets østgavl har rig blændingsdekoration af rundbuede højblændinger.

Engelsk: Ellinge Church on East Funen is a beautiful church from the Middle Ages. Conversions and extensions have taken place in several recent periods. The oldest preserved part of the church is the block stone block that forms the sides of the nave. Built around 1150.

Of the original Romanesque block stone church, only the nave's flank walls have been preserved, which now form the middle part of the nave's walls. In the north wall of the nave, the original north door can be seen, the south door is still in use but strongly transformed on the outside, inside it is preserved with sloping and smooth tympanum field.

In the late Middle Ages, the original choir was demolished and the nave extended to the east by one bay, the rupture of the wall escape is clearly seen. At the same time, the current choir was erected. The decomposed material was used for the extension, on the north side a Romanesque window sill can be seen inserted at random and in several places in the masonry profiled plinth stones can be seen. During the rebuilding, the north wall of the ship was replaced with inserted strips of brick (now whitewashed).

In late Gothic times, the nave was extended to the west, at the same time the porch and tower were built. The east gable of the tower has rich glare decoration of round-curved high glare.
Building Materials: Stone