Klooster Sint Jan Evangelist - Hank (NL)
31U E 630906 N 5733271
[NL] Dit voormalige klooster lag vroeger midden in het dorp. Het deed slechts relatief korte tijd (64 jaar) dienst als klooster. [EN] This former monastery used to be in the middle of the village. It only served as a monastery for 64 years.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

[NL]

De Zusters van Liefde van Tilburg vestigden zich 29 september 1897 op verzoek van pastoor J. de Croon in Mariapolder-Hank. Het klooster was financieel mogelijk gemaakt door een testamentaire beschikking van oud-burgemeester J.H. Stael. Martinus Maas uit Vught bouwde het voor 30.000 gulden.

De zusters begonnen met liefdewerken, met een avondhandwerkschool, een meisjespatronaat en de verzorging van hulpbehoevende mannen.

Het oudste deel van het huis dateert van 1896, zoals blijkt uit de gevelsteen. Nadat het klooster in 1934 intern was verbouwd, werden in 1939 nieuwe schoollokalen bijgebouwd. De zusters richtten de oude lokalen in voor naailessen.

In 1960 werd het klooster opgeheven en verhuisden de zusters naar Geertruidenberg, van waaruit ze de bewaarschool bleven bedienen. Tussen 1972 en 1993 was drukkerij Vita Nova in het gebouw gevestigd. In 1989 kregen het klooster en de moderne aanbouwen een woonbestemming.

Het bakstenen, neorenaissance hoofdgebouw heeft een gevelsteen met de tekst:

"FUNDAT J.H. STAEL CONSUL DUSSEN 1895. AEDIFICAT J.H. DE CROON PAROCHUS 1896"

In een fraaie trapgevel staat een beeld van O.L. Vrouw van Rust. Het is gemaakt in 1899 door beeldhouwer Heinrich Vos uit Emmerich en geschonken door het echtpaar J. van Steen-Staal.

Rechts naast het hoofdgebouw stond de school, een gebouw met twee trapgevels in dezelfde stijl als het klooster. De Lourdesgrot in de tuin is van 1913.

Bronnen:
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010
&

[EN]

The Zusters van Liefde van Tilburg ("Sisters of Charity of Tilburg") settled on September 29, 1897 at the request of pastor J. de Croon in Mariapolder-Hank. The monastery was made possible financially by a testamentary decision of former mayor J.H. Stael. Martinus Maas from Vught built it for 30,000 guilders.

The sisters started charity work, with an evening craft school, a girls' patronage and the care of men in need.

The oldest part of the house dates from 1896, as shown by the facing brick. After the monastery was renovated internally in 1934, new classrooms were added in 1939. The sisters furnished the old classrooms for sewing lessons.

In 1960 the monastery was closed and the sisters moved to Geertruidenberg, from where they continued to operate the nursery school. The Vita Nova printing office was located in the building between 1972 and 1993. In 1989 the monastery and the modern extensions were given a residential purpose.

The brick, neo-Renaissance main building has a facing brick with the text:

In a beautiful stepped gable is a statue of O.L. Vrouw van Rust. ("Our Lady of Rust"). It was made in 1899 by sculptor Heinrich Vos from Emmerich and donated by the couple J. van Steen-Staal.

To the right of the main building was the school, a building with two stepped gables in the same style as the monastery. The Lourdes grotto in the garden dates from 1913.