RM: 38744 - Toren Stefanuskerk - Westerbork
Toren van de Stefanuskerk gelegen aan de Hoofdstraat 12 in Westerbork.
Location: Drenthe, Netherlands

'De toren is ouder dan de kerk dus is al eerder gebouwd.
Het onderste deel van de toren dateert uit de 13e eeuw. Later, in 1778, is het bovendeel van de toren gebouwd.
Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van een anonieme gieter, vroeg 14e eeuw, diam. 97 cm., een van J.A. de Grave, 1727, diam. 74,2 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk.
De dorpskerk van Westerbork bestaat al meer dan 800 jaar. In een oude akte uit 1206 werd de ”capella te Burcht”, samen met de kerk in Beilen door de bisschop van Utrecht overgedragen aan de abt van het klooster te Ruinen. Het betrof toen waarschijnlijk een houten kapelletje, gedekt met stro. Dit historische gegeven was voor de Westerborker gemeenschap aanleiding om in 2006 het 800-jarig bestaan van Westerbork te vieren, maar waarschijnlijk is de nederzetting Burch al veel ouder.
Omstreeks 1360 werd de houten kapel vervangen door een stenen kerk, die toen wat kleiner was dan de huidige kerk. Deze stenen kerk werd gewijd aan Sint-Stephanus.'
Bron en meer informatie: (visit link)
Monument Number: 38744