Voorste Luysmolen, Bocholt, Belgium
Voorste Luysmolen, Luysenweg 2, Bocholt, Belgium
Location: Limburg, Belgium

NL

De Voorste Luysmolen werd gebouwd voor 1515, wanneer hij voor de eerste keer opduikt in documenten. Zijn naam komt van zijn eerste eigenaar, Petrus Luijs, en van de zogenaamde ‘Achterste Luysmolen’ die op hetzelfde domein stond van 1602 tot 1926.

Aanvankelijk werden er vezels bewerkt tot lakens, vanaf de 19e eeuw werd hij herbestemd als graanmolen. Het waterrad met een diameter van 5,42 meter werd gebruikt om elektriciteit mee op te wekken.

In 1884 werd de uit hout opgetrokken molen vervangen door een stenen gebouw met woning. Het maalbedrijf werd uiteindelijk stilgelegd in 1965, waarna al snel verval intrad.

Tussen 2000 en 2002 liet de VLM, Vlaamse Landmaatschappij, de molen restaureren. Toen werden er vistrappen aangelegd, zodat vissen de molen veilig kunnen passeren.

Sinds 2014 is de gemeente Bocholt eigenaar, en is de molen onderdeel van een groter natuur-?educatief centrum bij het natuurgebied De Luysen, dat deel uitmaakt van Grenspark Kempen-?Broek.

EN

The Voorste Luysmolen was built before 1515, when it appears for the first time in documents. Its name comes from its first owner, Petrus Luijs, and from the so-called "Achterste Luysmolen" that stood on the same domain from 1602 to 1926.

Initially fibers were processed into sheets, from the 19th century it was repurposed as a grain mill. The water wheel with a diameter of 5.42 meters was used to generate electricity.

In 1884, the wood mill was replaced by a stone building with a house. The mill was finally shut down in 1965, after which it soon deteriorated.

Between 2000 and 2002 the VLM, the Flemish Land Agency, had the mill restored. Then fish ladders were constructed so that fish can safely pass the mill.

The municipality of Bocholt has been the owner since 2014, and the mill is part of a larger nature education center near the De Luysen nature reserve, which is part of the Kempen-Broek Grenspark.
Current Status: Still In Use

Current Use: Monument