De Papsluis (Werkendam, NL)
31U E 631743 N 5739238
[NL] Deze 19e-eeuwse sluis had ooit de functie om het land onder water te zetten als dat vanuit militair oogpunt gewenst was. [EN] This 19th century lock once had the function of flooding the land if this was desired from a military point of view.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

[NL]

De Papsluis is een waaiersluis en maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is de meest zuidelijk gelegen inundatiesluis en ligt in de dijk aan de Bakkerskil. Het werd gebruikt om het achterliggende gebied, vooral de Uppelse polder, in geval van een aanval onder water te zetten.

De sluis ligt ten noordnoordwesten van de plaats Nieuwendijk in de Schenkeldijk, een smalle accesweg naar het Fort Bakkerskil, die verder voerde naar Werkendam. Het fort kwam in 1878 gereed en kreeg mede als taak de verdediging van de sluis. De sluis ligt op zo'n 250 meter ten zuiden van het fort. Voor het gereedkomen van het fort werd de sluis beschermd door een batterij. De batterij werd in 1847 aangelegd en afgebroken na de bouw van het fort.

Het Papsluis is een waaiersluis met als voornaamste eigenschap dat de deuren tegen de waterdruk in geopend en gesloten kunnen worden. De sluis voorkwam dat het water van de Bakkerskil ongecontroleerd de polder instroomde. Het werk werd omstreeks 1815 opgeleverd, dit jaartal is aan de binnenzijde van de sluis in steen uitgehakt. De sluis bestaat uit twee gemetselde sluiswanden, voorzien van binnen- en buitenvleugels en twee waaierdeuren. In de sluiswanden zijn omloopkanalen uitgespaard die het binnen- en buitenwater verbinden met de achterzijde van de waaierkas. Elk omloopkanaal is voorzien van een schuif die met de hand geopend of gesloten kan worden.

Voor de renovatie van 2007 had de sluis twee ijzeren waaierdeuren met een vakwerkconstructie. Aan beide zijden kan de sluis door middel van twee houten schotbalkdeuren in hardstenen sponningen worden afgesloten. De schotbalken werden neergelegd en opgehaald met een gietijzeren windwerk met tandwielen. In vermoedelijk 1878 zijn de houten deuren vervangen door ijzeren.

De Papsluis is na een restauratie in 2007 relatief gaaf. De deuren zijn weer van hout. De inundatiefunctie is geheel verdwenen. De Bakkerskil is verzand en later afgedamd. Door de aanleg van polders is van de brede Bakkerskil weinig overgebleven. De sluis staat nog in verbinding met de Bakkerskil, maar is aan de kant van de Uppelse polder afgedamd. Het Waterliniepad loopt over de weg over de sluis.

Bron: Wikipedia (visit link)

[EN]

The Papsluis is an impeller lock and is part of the New Dutch Waterline. It is the most southern inundation lock and is located in the dike on the Bakkerskil. It was used to flood the area behind, especially the Uppelse polder, in the event of an attack.

The lock is located north-northwest of the town of Nieuwendijk in the Schenkeldijk, a narrow access road to Fort Bakkerskil, which led further to Werkendam. The fort was completed in 1878 and was partly tasked with defending the lock. The lock is located about 250 meters south of the fort. Before the fort was completed, the lock was protected by a battery. The battery was built in 1847 and demolished after the fort was built.

The Papsluis is an impeller lock with the main feature that the doors can be opened and closed against the water pressure. The lock prevented the water from the Bakkerskil from flowing into the polder uncontrolled. The work was completed around 1815, this year is carved in stone on the inside of the lock. The lock consists of two masonry lock walls, provided with inner and outer wings and two fan doors. Circulation channels have been cut in the lock walls that connect the inner and outer water to the rear of the fan greenhouse. Each bypass channel is equipped with a slide that can be opened or closed manually.

Before the 2007 renovation, the lock had two iron gates with a half-timbered structure. The lock can be closed on both sides by means of two wooden bulkhead doors in bluestone rebates. The bulkhead beams were laid and retrieved with a cast iron gear with gears. The wooden doors were probably replaced by iron ones in 1878.

The Papsluis is relatively undamaged after a restoration in 2007. The doors are again made of wood. The inundation function has disappeared completely. The Bakkerskil is silted up and later dammed. The construction of polders has left little of the wide Bakkerskil. The lock is still connected to the Bakkerskil, but is dammed on the side of the Uppelse polder. The Waterliniepad runs across the road over the lock.

Source: Wikipedia (visit link)
Name of Waterway.: Bakkerskil