Middelburg, NL
31U E 542422 N 5705469
[NL] Dit 15e-eeuwse gebouw eindigde onlangs op de 2e plaats bij een verkiezing van het mooiste gebouw van Nederland. [EN] This 15th-century building recently finished in second place in an election for the most beautiful building in the Netherlands.
Location: Zeeland, Netherlands

[NL]

Over het gebouw 'Voormalig Stadhuis Middelburg':

Het stadhuis van Middelburg, gelegen aan de Markt, is een stadhuis dat in laat-gotische stijl is gebouwd. De bouw begon in 1452, geleid door meerdere generaties van de uit Mechelen afkomstige architectenfamilie Keldermans, en duurde tot 1520. Het stadhuis heeft een toren met een klok en een carillon. Middelburgers noemen de toren Malle Betje, omdat de klok altijd achterloopt bij die van de Lange Jan.
De bouw startte in het jaar 1452 en is onder te verdelen in verschillende fases (1452-1460, 1506-1523, 1560-1858). Na 1523 was het stadhuis grotendeels af maar in de eeuwen die volgden vonden verschillende verbouwingen en verfraaiingen plaats. De stadhuistoren kreeg tussen 1560 en 1562 zijn huidige gedaante. De toren werd bekroond met een windwijzer in de vorm van een 'zeeridder'. Het uurwerk, vervaardigd in 1525, werd in 1590 met 'twee houten mannekens' versierd. In 1613 werd de ingang van het stadhuis naar rechts verplaatst. In 1756 kwam het huidige bordes voor de ingang. In de top van de Vleeshal werd in 1729 een grote houten zonnewijzer, ontworpen door stadsarchitect Jan de Munck (1687-1768), aangebracht. In de 19e eeuw onderging het stadhuis nog een kleine verandering. Het 16e-eeuwse arends- of adelaarshuisje dat zich voor de ingang van de Vleeshal bevond, werd in 1858 afgebroken. In dit huisje waren één of meerdere arenden gehuisvest als verwijzing naar het Middelburgse wapen.

Op 17 mei 1940 werd Middelburg getroffen door een enorme stadsbrand als gevolg van oorlogshandelingen. Op die dag werd het centrum van Middelburg verwoest. Van het stadhuis bleven enkel de zwartgeblakerde muren overeind, het gehele interieur (waaronder het stadsarchief) ging verloren. Kort na de verwoesting werd begonnen met de wederopbouw.

Bron (bewerkt, fragmenten): Wikipedia (visit link)

Over de stad Middelburg:

Middelburg is een plaats in de Nederlandse provincie Zeeland, de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente en hoofdstad van de provincie. De plaats ligt op het voormalige eiland Walcheren. De stad Middelburg telde op 1 januari 2020 42.055 inwoners, de gemeente telt 48.766 (1 augustus 2020, bron: CBS). Het is na Terneuzen de grootste gemeente van de provincie. Middelburg is het beginpunt van de N57 en ligt aan de A58 en de spoorlijn Roosendaal - Vlissingen. De stad wordt doorsneden door het Kanaal door Walcheren.

Middelburg moet rond het midden van de 9e eeuw zijn ontstaan, want bij archeologische opgravingen van na de verwoesting van 1940 (zie onder), zijn gebruiksvoorwerpen uit die periode gevonden. Bij de plaats werd vermoedelijk eind 9e eeuw de middelste ringwalburg (of vluchtburg) op Walcheren aangelegd, die lag tussen de Duinburcht (Domburg) en de Zuidburcht (Souburg). Deze burcht was vermoedelijk als verdediging tegen de Vikingen bedoeld nadat zij na de mislukte strooptocht van Rodulf (873) van het eiland verjaagd waren. Maar veel is onzeker over deze burchten[2]: mogelijk werden deze ook al gebouwd ten tijde van vikingkoning Harald de Jongere, die tussen 841 en 864 over het eiland heerste. De burg had een doorsnede van ruim 200 meter en werd omringd door een aarden wal en een gracht, die in het noorden en oosten werd gevormd door het riviertje de Arne en in het zuiden (Lange Delf) en westen werd gegraven.[3] De huidige hoogte van de burchtheuvel is ongeveer 7 meter boven NAP.

In 1432 en 1492 vonden in Middelburg grote stadsbranden plaats waarbij grote delen van de stad werden verwoest. Na deze branden werden verschillende maatregelen genomen om toekomstige stadsbranden te voorkomen. Eerst werd de verplichting opgelegd dat er voortaan alleen nog stenen schoorstenen en leien of pannen daken mochten worden gelegd. Later stelde het stadsbestuur de steenboete in om zo aan stenen te komen die vervolgens goedkoop werden aangeboden om er nieuwe stenen gevels van te kunnen bouwen. Vanaf 1695 werd er een verbod gesteld op de bouw van houten gevels en houten zijgevels die uitkwamen op de straten op straffe van een boete van 25 gulden en een dwangsom van een Vlaamse pond per dag om de houten (zij)gevel binnen veertien dagen te slopen. Houten gevels mochten niet meer worden gerepareerd en moesten zo via een uitsterfconstructie verdwijnen. In 1724 waren er echter nog steeds 71 houten gevels. De laatste houten gevel werd in 1888 verplaatst naar een plek tegen een muur van het vroegere pand van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, waar deze nog steeds aanwezig is (Wagenaarstraat 1, zichbaar vanaf Achter het Hofplein).

[EN]

Regarding the building 'Former Town Hall Middelburg':

The town hall of Middelburg, located on the Markt, is a town hall that was built in late Gothic style. Construction began in 1452, led by several generations of the Keldermans architects from Mechelen, and lasted until 1520. The town hall has a tower with a clock and a carillon. Middelburgers call the tower Malle Betje, because the clock always lags behind that of Lange Jan.
Construction started in the year 1452 and can be divided into different phases (1452-1460, 1506-1523, 1560-1858). After 1523 the town hall was largely finished, but in the centuries that followed various renovations and embellishments took place. The town hall tower was given its current appearance between 1560 and 1562. The tower was crowned with a weather vane in the shape of a 'sea knight'. The timepiece, made in 1525, was decorated with 'two wooden men' in 1590. In 1613 the entrance to the town hall was moved to the right. In 1756, the current platform was built in front of the entrance. In 1729, a large wooden sundial designed by city architect Jan de Munck (1687-1768) was installed at the top of the Vleeshal. In the 19th century, the town hall underwent a small change. The 16th-century eagle or eagle house that stood in front of the entrance to the Vleeshal was demolished in 1858. One or more eagles were housed in this house as a reference to the Middelburg coat of arms.

On May 17, 1940, Middelburg was hit by a huge city fire as a result of acts of war. On that day the center of Middelburg was destroyed. Only the blackened walls of the town hall remained, the entire interior (including the city archives) was lost. Shortly after the destruction, reconstruction began.

Source (edited, excerpts): (visit link)

Regarding the city of Middelburg:

Middelburg is a place in the Dutch province of Zeeland, the capital of the municipality of the same name and the capital of the province. The place is located on the former island of Walcheren. The city of Middelburg had 42,055 inhabitants on 1 January 2020, the municipality has 48,766 (1 August 2020, source: CBS). It is the second largest municipality in the province after Terneuzen. Middelburg is the starting point of the N57 and is located on the A58 and the Roosendaal - Vlissingen railway line. The city is bisected by the Canal through Walcheren.

Middelburg must have originated around the middle of the 9th century, because archaeological excavations from after the destruction of 1940 (see below) have found utensils from that period. The middle ring walburg (or refuge castle) on Walcheren was probably built near the site at the end of the 9th century, which lay between the Duinburcht (Domburg) and the Zuidburcht (Souburg). This castle was probably intended as a defense against the Vikings after they had been chased from the island after the failed raid of Rodulf (873). But much is uncertain about these fortresses [2]: they may have been built at the time of the Viking king Harald the Younger, who ruled the island between 841 and 864. The burg had a diameter of more than 200 meters and was surrounded by an earthen wall and a moat, which was formed in the north and east by the river Arne and was dug in the south (Lange Delf) and west. [3] The current height of the castle hill is approximately 7 meters above sea level.

In 1432 and 1492 large city fires took place in Middelburg, in which large parts of the city were destroyed. After these fires, various measures were taken to prevent future city fires. At first the obligation was imposed that from now on only stone chimneys and slate or tiled roofs could be placed. Later, the city council imposed the stone fine in order to obtain stones that were then offered cheaply to be able to build new stone facades. From 1695, a ban was imposed on the construction of wooden facades and wooden side walls that opened onto the streets under penalty of a fine of 25 guilders and a penalty of one Flemish pound per day to demolish the wooden (side) facade within fourteen days. . Wooden facades could no longer be repaired and thus had to disappear via an extinction construction. However, in 1724 there were still 71 wooden facades. The last wooden facade was moved in 1888 to a place against a wall of the former building of the Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, where it is still present (Wagenaarstraat 1, visible from Achter het Hofplein).

Source (edited, excerpts): Wikipedia (visit link)
Name: (Voormalig) Stadhuis Middelburg