Maasdijk, NL
Posted by: Groundspeak Premium Member Theodd1
N 51° 56.090 E 004° 16.263
31U E 587383 N 5754553
[NL] Relatief jong pand, in 1953 ingrijpend verbouwd. Het naastgelegen rode pand was ooit onderdeel van het gemeentehuis. [EN] Relatively young building, radically renovated in 1953. The adjacent red building was once part of the town hall.
Waymark Code: WM13JMG
Location: Zuid-Holland, Netherlands
Date Posted: 12/26/2020
Published By:Groundspeak Premium Member lumbricus
Views: 7

[NL]

Over het gebouw 'Gemeentehuis van Maasland':

In 1825 kreeg Maasland de eerste burgemeester: De titel van de toenmalige schout Petrus Coenraad de Coningh werd in dat jaar veranderd in burgemeester.
De gemeenteraadsvergaderingen vonden van oudsher plaats in de dorpsherberg De Pynas. Burgemeester Adrianus van Heel, die in 1865 een groot pand op de Kerkweg (nummer 15) bewoonde, hield de gemeenteraadsvergaderingen en de secretarie echter liever aan huis. Voor dit doel richtte men dan ook een kamer in. Op voorstel van de burgemeester werden zelfs meubelen gekocht! De kantooruren werden gehouden van 10.00 tot 13.00 uur.
Deze situatie bleek echter niet ideaal te zijn: het huis lag buiten de bebouwde kom en de beschikbare ruimte was te klein.

In 1873 besloot Maasland tot de bouw van een gemeentehuis op de 's-Herenstraat.
Er werd een geldlening aangegaan van f 25.000,-- voor de aankoop van grond en de bouw van het raadhuis.
'Er bood zich de gelegenheid aan tot aankoop van een groot, doch in verval zijnde gebouw, staande op een voordeelig standpunt in het aanzienlijkste gedeelte van de gemeentekom'.
Dit gebouw werd afgebroken en door ruiling van enige percelen grond kon de benodigde oppervlakte voor het nieuwe gemeentehuis worden verkregen. Op 20 juli 1874 kon het Maaslandse raadhuis officieel geopend worden.

De gemeenteontvanger de heer Beelaerts schrijft: ' ...Omlaag is de woning van den bewaarder (de veldwachter). Met een aan weerszijden aangebrachte trap komt men door een dubbele deur in de vestibule. Rechts bevindt zich de kamer van de burgemeester en voor het dagelijksch bestuur; deze heeft het uitzicht op een der aanzienlijksten gedeelten van de met huizen bezette dorpsstraat. Daarachter volgt een goed ingerichte secretarie en vervolgens een kamertje tot berging van boeken, papieren en andere documenten van de gemeente.
Links van de vestibule heeft men een vertrek dat ten dienste van den gemeenteontvanger strekt. Dan volgt een lokaal, waar tusschen muren en ijzeren deuren de gemeente haar financien bewaart, dat ook voor den telefoondienst is ingericht en werkkamer van den secretaris is. De vestibule in rechte richting doorgaande, komt men in de ruime raadkamer, die een uitgestrekt landelijk uitzicht heeft op den Dijkpolder (!). Op het raadhuis staat een torentje, waarin een klok hangt'.
In de oorlogsjaren verdween de veldwachterswoning uit het gemeentehuis en werd de verdieping ingericht als secretarie en ontvangkantoor.

Al in 1936 overwoog men het gemeentehuis uit te breiden, maar de uitvoering van deze plannen werd door de oorlog vertraagd. Pas in 1953 vond de verbouwing plaats en onderging de voorgevel een behoorlijke verandering. Ofschoon alle oude bouwkundige details zijn verdwenen, kreeg het raadhuis bij de verbouwing toch niet echt een modern uiterlijk. Daarom past het gebouw in de omgeving. De meeste huizen in de dorpskern dateren immers uit de negentiende en eerste helft van de vorige eeuw.
Het gehele voorgedeelte van het raadhuis werd grondig gerestaureerd en gewijzigd. Het opvallende torentje verdween. De trap die toegang geeft tot de mooie raadszaal bleef behouden.
Door uitbreiding van de gemeentelijke taken en de daarmee samenhangende groei van het ambtenarenapparaat werd het noodzakelijk het gemeentehuis te vergroten.

In 1978 werd het buurhuis van de familie Barendregt gekocht en bij het gemeentehuis getrokken. Nog was de ruimte die men nodig had niet voldoende en besloten werd de open ruimte tussen het gemeentehuis en het kantoor van gemeentewerken vol te bouwen.
Aan de achterkant van het raadhuis werd een geheel nieuw gebouw opgetrokken en geïntegreerd met het oude deel. Er kwam een nieuwe ingang, achter het oude gebouw. In 1987 was de feestelijke opening. De oude hoofdingang met de monumentale trappen aan de 's- Herenstraat werd (en wordt) alleen nog gebruikt bij speciale gebeurtenissen en feesten, bijvoorbeeld bij huwelijksvoltrekkingen en de intocht van Sinterklaas.

Op 17 juni 2003 stemde de Eerste Kamer der Staten Generaal definitief in met de fusie van de gemeenten Maasland en Schipluiden. Op 1 januari 2004 ontstond de nieuwe gemeente Midden-Delfland. De vestiging van het gemeentebestuur kwam in Schipluiden. De omvang van het gemeentehuis in Maasland werd verkleind; er is nu een servicepunt voor de bewoners.

Bron: Historische Vereniging Maasland (visit link)

Over de plaats Maasland:

Maasland is een plaats in de gemeente Midden-Delfland (provincie Zuid-Holland). De plaats telt 6.620 inwoners (1 januari 2020). Maasland was een zelfstandige gemeente, maar is op 1 januari 2004 met de gemeente Schipluiden gefuseerd tot de gemeente Midden-Delfland. Maasland ligt ook in de regio Westland. De inwoners van Maasland worden soms ook wel Spreeuwen genoemd.

Geschiedenis
Maasland is ontstaan als ontginningsgebied. Op 25 augustus 985 werd dit eigendom van graaf Dirk II die een kerk liet bouwen. Aangenomen wordt dat deze kerk niet op de plaats van de huidige hervormde kerk stond, maar dichter bij de Maas in de Dijkpolder. In de twaalfde eeuw, vermoedelijke tijdens de stormramp van 1163, zou deze plaats weggespoeld zijn en na de (her)bouw van de Maasdijk is men waarschijnlijk naar de huidige dorpskern verhuisd. In 1241 vestigde de Ridderlijke Duitsche Orde zich op Maaslands grondgebied, in de Oude Campspolder. In 1365 verhuisde de orde naar de commandeurshof naast de dorpskerk. Graaf Willem II schonk het patronaatsrecht van de dorpskerk aan de orde. In de veertiende eeuw werd vanuit Maasland ook de nederzetting Maeslandsluys bestuurd. Rond 1450 werd in Maasland de eerste poldermolen gebouwd. In 1574 liep het gebied onder water toen Willem van Oranje de dijken liet doorsteken om de Spanjaarden te verdrijven die Leiden belegerden. Rond 1600 werd Maasland weer opgebouwd. Maeslandsluys ging in 1614 als zelfstandige plaats verder onder de naam Maassluis. Vanaf 1874 werd in het gemeentehuis van Maasland vergaderd; daarvoor in dorpsherberg De Pynas.

Bron: Wikipedia (visit link)

[EN]

Regarding the 'Maasland Town Hall' building:

In 1825 Maasland was given the first mayor: The title of the then bailiff Petrus Coenraad de Coningh was changed to mayor in that year.
The council meetings traditionally took place in the village inn De Pynas. Mayor Adrianus van Heel, who lived in a large building on Kerkweg (number 15) in 1865, preferred to hold municipal council meetings and secretaries at home. A room was set up for this purpose. Even furniture was bought at the suggestion of the mayor! Office hours were held from 10am to 1pm.
However, this situation turned out not to be ideal: the house was outside the built-up area and the available space was too small.

In 1873 Maasland decided to build a town hall on 's-Herenstraat.
A loan of NLG 25,000 was taken out for the purchase of land and the construction of the town hall.
"The opportunity presented itself to purchase a large but in disrepair building, standing in an advantageous position in the most important part of the congregation."
This building was demolished and by exchanging a few plots of land, the required surface area for the new town hall could be obtained. The Maasland town hall was officially opened on 20 July 1874.

The municipal receiver Mr. Beelaerts writes: '... Downstairs is the house of the keeper (the constable). A staircase on both sides leads to the vestibule through a double door. To the right is the mayor's office and the day-to-day administration; this has a view of one of the most important parts of the village street occupied by houses. Behind it follows a well-equipped secretary and then a small room for storing books, papers and other documents of the municipality.
To the left of the vestibule there is a room that serves the congregation receiver. Then follows a room where the council keeps its finances between walls and iron doors, which is also furnished for the telephone service and is the secretary's office. Going straight through the vestibule, one enters the spacious council chamber, which has a vast rural view of the Dijkpolder (!). There is a turret on the town hall, in which a clock hangs'.
In the war years, the field guards house disappeared from the town hall and the first floor was converted into a secretariat and reception office.

As early as 1936, people were considering expanding the town hall, but the implementation of these plans was delayed by the war. Only in 1953 did the renovation take place and the facade underwent a considerable change. Although all the old architectural details have disappeared, the town hall did not really get a modern look during the renovation. That is why the building fits into the environment. After all, most of the houses in the village center date from the nineteenth and first half of the last century.
The entire front part of the town hall was thoroughly restored and modified. The striking turret disappeared. The staircase that gives access to the beautiful council chamber has been preserved.
Due to the expansion of the municipal tasks and the associated growth of the civil service, it became necessary to enlarge the town hall.

In 1978 the neighboring house of the Barendregt family was bought and added to the town hall. The space they needed was still not enough and it was decided to build up the open space between the town hall and the municipal works office.
At the back of the town hall, a completely new building was built and integrated with the old part. There was a new entrance, behind the old building. The festive opening took place in 1987. The old main entrance with the monumental stairs on 's-Herenstraat was (and is) only used for special events and parties, for example for weddings and the arrival of Sinterklaas.

On June 17, 2003, the Senate of the States General approved the merger of the municipalities of Maasland and Schipluiden. On January 1, 2004, the new municipality of Midden-Delfland was created. The municipal council was established in Schipluiden. The size of the town hall in Maasland was reduced; there is now a service point for residents.

Source: Historische Vereniging Maasland (Historical Association of Maasland) (visit link)

Regarding the town of Maasland:

Maasland is a town in the municipality of Midden-Delfland (province of South Holland). The town has 6,620 inhabitants (January 1, 2020). Maasland was an independent municipality, but on 1 January 2004 it merged with the municipality of Schipluiden to form the municipality of Midden-Delfland. Maasland is also located in the Westland region. The inhabitants of Maasland are sometimes also called Starlings.

History
Maasland originated as a reclamation area. On August 25, 985 this became the property of Count Dirk II who had a church built. It is assumed that this church was not on the site of the current Reformed church, but closer to the Maas in the Dijkpolder. In the twelfth century, probably during the storm disaster of 1163, this place is said to have been washed away and after the (re) construction of the Maasdijk they probably moved to the current village center. In 1241 the Knightly German Order established itself on Maasland territory, in the Oude Campspolder. In 1365 the order moved to the commandeurshof next to the village church. Count Willem II raised the right of patronage of the village church. In the fourteenth century, the settlement of Maeslandsluys was also administered from Maasland. The first polder mill was built in Maasland around 1450. In 1574, the area was flooded when William of Orange had the dikes breached to expel the Spaniards who besieged Leiden. Maasland was rebuilt around 1600. Maeslandsluys continued as an independent town in 1614 under the name Maassluis. From 1874 meetings were held in the town hall of Maasland; before that in village inn De Pynas.

Source: Wikipedia (visit link)
Name: (Voormalig) Gemeentehuis van Maasland

Address:
Slot de Houvelaan 1
Maasland, ZH Netherlands


Date of Construction: 7/20/1874

Web Site for City/Town/Municipality: [Web Link]

Architect: Not listed

Memorials/Commemorations/Dedications: Not listed

Visit Instructions:
Post at least one original photo of the building that is a different view from the one on the page and describe your visit, including the date. Add any additional information that you may have about this building. A GPSr photo is NOT required
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest City and Town Halls
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
Andre 61 visited Maasdijk, NL 10/02/2021 Andre 61 visited it
GEOrgCACHING visited Maasdijk, NL 02/22/2021 GEOrgCACHING visited it
GeoKars visited Maasdijk, NL 02/21/2021 GeoKars visited it

View all visits/logs