Halsteren, NL
[NL] Prachtig, rijkelijk versierd, middeleeuws gebouw met trapgevels, torentje en bordes.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

[NL]

Over het gebouw "Raadhuis Halsteren":

Samen met de achtergelegen Sint Martinuskerk vormt het oude raadhuis van Halsteren een prachtig monumentaal ensemble. De jaarankers 1633 wijzen op de bouwtijd van de gevel. Het gebouw zelf is echter ouder. Door het ontbreken van archiefgegevens is niet met zekerheid bekend hoe het gebouw er voor 1633 uitzag. Het vermoeden bestaat dat het jaartal op de voorgevel betrekking heeft op een grote verbouwing. In de 17e eeuw was het raadhuis wel kleiner dan het huidige gebouw. Het bood plaats aan de vergaderingen van de schepenbanken en ingelanden. In de kelder was een ruimte ingericht voor het vasthouden van misdadigers.

Een grote verbouwing vond plaats in 1773, tegelijk met het herstel van de kerktoren. Uit het bestek voor deze verbouwing weten we enigszins hoe de indeling van het gebouw er mogelijk uitzag. Tegen de voorgevel lag de ruimte waar de vierschaar was gevestigd, daarachter lag de secretariekamer. Bij de verbouwing werden enkele kozijnen vernieuwd, op de verdieping bracht met enkele kamertjes aan en men vernieuwde het bordes vóór de gevel. Het duurde weer ruim 100 jaar voor de volgende grote uitgave voor het gebouw plaatsvond. In 1875 werden de leien van het dak door blauwe pannen vervangen. Het dak en een deel van de voorgevel werden vernieuwd. Op de top bracht men een 'belfort' of klokkentorentje aan. De buitenmuren van het raadhuis werden bepleisterd. Dat was toen in de mode.

Een kleine verbouwing vond in 1895 plaats. De sierlijke hardstenen pomp vóór het raadhuis is rond 1900 vervangen door een kleine gietijzeren pomp. Het gebouw werd in 1917 grondig gerestaureerd, geheel volgens de opvattingen van die jaren. Er ontstond een gebouw dat mooier was dan ooit tevoren. De gevels werden ontpleisterd. Het belfort op de geveltop werd vervangen door een schilddragende leeuw. Het gebouw kreeg een traptorentje aan de zijkant en een nieuw vertrek aan de achterzijde. Daarin werd de raadszaal en de trouwzaal ondergebracht. De ingang van de secretarie kwam aan de oostkant. De restauratie kwam vooral tot stand onder aandrang van de toenmalige burgemeester Mastboom. Hij wist de hand te leggen op een mooie schouw uit de hoeve de Stapelakker, die een plaats kreeg in de raadszaal. Bij de verbouwing van 1939 werd aan de westzijde een nieuwe ingang gemaakt. De achtergevel werd enige meters verplaatst in verband met de bouw van een nieuwe archiefruimte en de verplaatsing van de raadszaal. Terwijl het gebouw nagenoeg zonder schade de Tweede Wereldoorlog was doorgekomen, bracht een brand op 14 november 1944 grote schade. Deze brand was het gevolg van onvoorzichtigheid van Engelse militairen die het gebouw na de bevrijding hadden gevorderd. De schade is in 1948 hersteld. Sindsdien vonden nog enkele kleinere verbouwingen plaats.

Het gebouw is niet meer in gebruik als gemeentehuis. De laatste jaren waren er verschillende horecagelegenheden gehuisvest.

Over de gemeente Halsteren:

Ten noorden van Bergen op Zoom ligt het meer dan zeven eeuwen oude dorp Halsteren. Het sterk gevarieerde beeld dat Halsteren aan de bezoeker toont, vindt voor een deel zijn oorzaak in het verleden. In 1810 is de gemeente gevormd door samenvoeging van de dorpen Halsteren, Lepelstraat, Kladde. De gemeente ligt op de grens van het laaggelegen poldergebied en de hoger gelegen Brabantse zandgronden, en grensde verder aan de gemeenten Nieuw-Vossemeer, Steenbergen, Wouw en Bergen op Zoom. Op 1 januari 1997 werd de gemeente bij Bergen op Zoom gevoegd.

Halsteren is voor velen interessant. Liefhebbers van uitgestrekte polderlandschappen kunnen hun hart ophalen in het gebied ten westen van het dorp. Wie van prachtige natuurgebieden houdt, kan terecht in het gebied rond de Melanen en Fort de Roovere. In het dorp staan enkele belangrijke monumentale gebouwen waaronder het voormalige gemeentehuis, de Sint Martinuskerk, de Sint Quirinuskerk en de Sint Antoniusmolen, verder de overblijfselen van de forten de Roovere en fort Pinssen.

Bron: (visit link)

[EN]

Regarding the building "Town Hall Halsteren":

Together with the Sint Martinuskerk, the old town hall of Halsteren forms a beautiful monumental ensemble. The year anchors 1633 indicate the construction time of the facade. However, the building itself is older. Due to the lack of archival data, it is not known with certainty what the building looked like before 1633. It is suspected that the year on the facade refers to a major renovation. In the 17th century, the town hall was smaller than the current building. It hosted meetings of the aldermen's banks and landings. In the basement a jailhouse was set up for holding criminals.

A major renovation took place in 1773, at the same time as the restoration of the church tower. From the specifications for this renovation, we know somewhat what the layout of the building may have looked like. Against the facade was the room where the courtroom was located, behind it was the secretarial room. During the renovation, some window frames were renewed, a few rooms were added to the first floor and the landing in front of the facade was renewed. It took over 100 years before the next major release for the building took place. In 1875 the slates of the roof were replaced by blue tiles. The roof and part of the façade were renovated. A 'belfry' or bell tower was added at the top. The outer walls of the town hall were plastered. That was fashionable then.

A small renovation took place in 1895. The elegant bluestone pump in front of the town hall was replaced around 1900 by a small cast-iron pump. The building was thoroughly restored in 1917, in accordance with the ideas of those years. A building emerged that was more beautiful than ever before. The facades were plastered. The belfry on the gable has been replaced by a shield-bearing lion. The building has a staircase tower on the side and a new room at the rear. The council chamber and the wedding hall were housed in it. The entrance to the secretary was on the east side. The restoration was mainly carried out under the insistence of the then mayor Mastboom. He managed to get hold of a beautiful fireplace from the Stapelakker farm, which was given a place in the council chamber. During the renovation in 1939, a new entrance was made on the west side. The rear facade was moved a few meters in connection with the construction of a new archive space and the relocation of the council chamber. While the building survived World War II with virtually no damage, a fire on November 14, 1944 caused extensive damage. This fire was the result of the carelessness of English soldiers who had requisitioned the building after the liberation. The damage was repaired in 1948. Since then, a few smaller renovations have taken place.

The building is no longer in use as a town hall. In recent years, several catering establishments were housed.

Regarding the municipality of Halsteren:

North of Bergen op Zoom is the more than seven centuries old village of Halsteren. The highly varied image that Halsteren shows to its visitors is partly due to the past. In 1810 the municipality was formed by merging the villages of Halsteren, Lepelstraat, Kladde. The municipality is situated on the border of the low-lying polder area and the higher situated sandy soils of Brabant, and furthermore bordered on the municipalities of Nieuw-Vossemeer, Steenbergen, Wouw and Bergen op Zoom. On January 1, 1997, the municipality was added to Bergen op Zoom.

Halsteren is interesting for many. Lovers of extensive polder landscapes can indulge themselves in the area west of the village. Those who love beautiful nature reserves can visit the area around the Melanen and Fort de Roovere. In the village there are some important monumental buildings including the former town hall, the Sint Martinuskerk, the Sint Quirinuskerk and the Sint Antoniusmolen, the remains of the fortresses de Roovere and fortress Pinssen.

Name: Raadhuis Halsteren ("Het Oude Raadhuis")

Dorpsstraat 22