Waco CG-4 Glider Hadrian frame replica - Groesbeek, The Netherlands
31U E 701616 N 5738575
De Waco CG-4 is een Amerikaans militair zweefvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is ingezet, tijdens Operatie Market Garden / The Waco CG-4 is an American military glider that was deployed during World War II, during Operation Market Garden.
Location: Gelderland, Netherlands

Het geallieerde offensief Market Garden begon op 17 september 1944 en was voor Nederland de belangrijkste operatie van de Tweede Wereldoorlog. Het bestond uit een grootschalige luchtlanding (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden) met ondermeer tot doel de rivierbruggen veilig te stellen. De Amerikaanse 82nd Airborne Division, bijgenaamd All American, onder commando van de toenmalige Brigade Generaal James Gavin, had de opdracht het gebied rond Nijmegen te veroveren en zeker te stellen. Dropzones waren bij Groesbeek, Overasselt en Grave in de buurt van de belangrijke rivierbruggen.

De Waco CG-4 is een in de USA gebouwde militaire zwever die tijdens de Tweede Wereldoorlog in grote getale van de band rolde en tijdens meerdere offensieven gebruikt werd waaronder Market Garden. Het idee om een 1:1 schaal replica van de zwever te bouwen kwam van de Airborne vrienden Groesbeek.

The Allied Market Garden offensive started on September 17, 1944 and was the most important operation of the Second World War for the Netherlands. It consisted of a large-scale air landing (Market) and a ground offensive from Belgium (Garden) with the aim of securing the river bridges, among other things. The American 82nd Airborne Division, nicknamed All American, under the command of the then Brigade General James Gavin, was tasked with capturing and securing the area around Nijmegen. Drop zones were at Groesbeek, Overasselt and Grave near the important river bridges.

The Waco CG-4 is a US-built military glider that rolled off the line in large numbers during the Second World War and was used during several offensives including Market Garden. The idea to build a 1: 1 scale replica of the glider came from the Airborne friends Groesbeek.