Former office v.Waning, Rotterdam, ZH, NL
31U E 603800 N 5752315
Kantoorgebouw (1898) van de Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co. Office building (1898) of the Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

NL / BE Het verhaal Van Waning:
Op een voor velen verborgen plek aan de Nijverheidstraat 53 op het Eiland Feijenoord staat een karakteristiek rijksmonument uit 1898. Het verlaten kantoorgebouw van de Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co wacht al sinds 1989 op een nieuwe bestemming.

Kantoorpand van twee bouwlagen en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode verblendsteen met rijk gebruik van eigen fabrikaat cementsteen voor plint, vensterlateien, negblokken, hoek-en sluitstenen, balkon, puntgevel en decoratie. Het pand heeft deels een met pannen bedekt zadeldak en deels een met schubvormige leien bedekt afgeplat mansardedak. De deuren en de vensters zijn van hout.

Op de begane grond rechts, onder een uitkragend balkon met waterspuwers, het ingangsportaal met twee deuren voorzien van eenvoudige drieledige bovenlichten. Links hiervan drie (schuif)vensters eveneens met drieledige bovenlichten onder ijzeren lateien met rozetten. Op de eerste verdieping boven de ingang een rond uitgebouwd balkon met een decoratieve koepelvormige bekroning, waarin rondom de tekst: VAN WANING & CO (in kleine kapitalen) en eronder, in grote kapitalen, FABRIEK staat te lezen. Links van het balkon twee rechthoekige schuifvensters met drieledige bovenlichten en bakstenen boogstrekken. Hier staat boven in de gevel in cementsteen de tekst ROTTERDAMSCHE CEMENTSTEEN. In de puntgevel een door een halfzuil gekoppeld rechthoekig venster met geheel rondom een iets risalerende vensteromlijsting. In de nok het gekleurde wapen van Koningin Regentes Emma. Op de schouderstukken van de puntgevel cementstenen leeuwtjes met schild. Onder de linker leeuw bevindt zich nog een sierornament. Ter hoogte van het wapen is de puntgevel bezet met dierfiguren. De noordelijke zijgevel is grotendeels beschilderd (zwarte belettering op een witte achtergrond) met de latere naam van de fabriek: n.v Koninklijke Rotterdamsche Betonijzermij. v/h Van Waning en Co.

UK / USThe Van Waning story In a location hidden for many at Nijverheidstraat 53 on the Eiland Feijenoord, there is a characteristic national monument from 1898. The abandoned office building of the Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co has been waiting for a new destination since 1989.

Office building of two floors and a top floor on a rectangular floor plan built in red facing stone with extensive use of own-made cement stone for plinth, window lintels, nec blocks, corner and keystones, balcony, gable and decoration. The property has partly a tiled gable roof and partly a flattened mansard roof covered with scaly slates. The doors and windows are made of wood.