Maasmolen, Nederasselt, Nederland
Posted by: Groundspeak Premium Member Appeltern
N 51° 46.244 E 005° 45.323
31U E 690106 N 5739131
Quick Description: Standerdmolen uit 1741 op de Molenweg 2 in Nederasselt
Location: Gelderland, Netherlands
Date Posted: 9/21/2020 11:15:18 AM
Waymark Code: WM135KH
Published By: Groundspeak Premium Member montythemule
Views: 0

Long Description:
De Maasmolen is een standerdmolen. Dit type molen is rond 1200, via Frankrijk, naar de Nederlanden gekomen. De hele molenkast, inclusief wieken en de staart, rust op een tweehonderd jaar oude eikenstam (standerd/staak), vandaar de naam standerd- of staakmolen.

In oude boeken wordt al een molen beschreven die in 1650 te Nederasselt aan de dijk heeft gestaan. Bij een dijkdoorbraak van de Maas in 1740 werd de molen verwoest. David van Hoven, heer van Nederasselt, liet in 1741 de molen herbouwen, nu iets verder van de rivier.

Graanmolen
De molen in Nederasselt is altijd graanmolen geweest. Maar in 1949 blijkt het malen op windkracht niet meer rendabel te zijn. De staat van onderhoud ging daarna zienderogen achteruit. Het had niet veel gescheeld of de molen was herbouwd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Maar een actie van de plaatselijke bevolking heeft dit voorkomen, er werd 7500 gulden ingezameld om de Maasmolen weer in volle glorie te herstellen. In 1972 komt de molen in eigendom van de gemeente Heumen en wordt daarna vijfhonderd meter verplaatst, naar de huidige standplaats.

De Maasmolen is de oudste molen in de regio en nog steeds maalvaardig. Er worden nog regelmatig allerlei soorten graan gemalen door vrijwillige molenaars.
Purpose: Milling

Open to the public: yes

Is This Windmill Functional?: Yes!

Windmill Farm: no

Museum on Site: no

Date of Manufacture: Not listed

Cost: Not Listed

Visit Instructions:
When logging a VISIT to a windmill that has been Waymarked, please take a a photograph of the Windmill and provide a summary of your visit. In this way we can track changes to the mills over the years
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Windmills
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.