1907 - De Maalderij - Nieuwerkerk aan den IJssel, NL
31U E 610210 N 5759020
[NL] De Maalderij is een voormalige coöperatieve graanmaalderij / graanpakhuis uit 1907, herontwikkeld tot appartementencomplex. [EN] De Maalderij is a former cooperative grain mill / grain warehouse from 1907, redeveloped into an apartment complex.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
Het enige industriële gebouw dat vroeger op het Oude Dorp te vinden was, is de maalderij van de Coöperatieve Landbouwvereniging. Deze vereniging werd in 1902 opgericht en was daarmee de eerste in Zuid-Holland. De coöperatie was toen nog een onbekende ondernemingsvorm; zo werden de inkopers eerst geweigerd op de Rotterdamse graanbeurs. De maalderij begon in een houten gebouw, maar in 1907 werd het karakteristieke stenen pand aan de Kerklaan gebouwd. Het lag gunstig aan de Ringvaart voor de aanvoer per schip en het veevoer voor de boeren in de omgeving werd hier verder verwerkt en opgeslagen.
Door het afnemen van het aantal boeren in de omgeving is de Maalderij uiteindelijk halverwege de jaren '90 gesloten. De graan elevator die vroeger over de weg geplaatst was, was toen al enkele jaren daarvoor gesloopt. Om dit industrieel erfgoed te beschermen is uiteindelijk besloten tot herbouw van de maalderij tot appartementencomplex met behoud van de oorspronkelijke voor het oude dorp zo karakteristieke gevel. Ook de loswal is in zijn oude vorm behouden.

[EN]
The only industrial building that used to be found on the Oude Dorp is the mill of the Coöperatieve Landbouwvereniging. This association was founded in 1902, making it the first in South Holland. At the time, the cooperative was still an unknown business form; for example, the buyers were first refused entry to the Rotterdam grain exchange. The mill started in a wooden building, but in 1907 the characteristic stone building on Kerklaan was built. It was favorable to the Ringvaart for the supply by ship and the animal feed for the farmers in the area was further processed and stored here.
Due to the decrease in the number of farmers in the area, the Maalderij was eventually closed in the mid-1990s. The grain elevator that used to be placed over the road had already been demolished several years earlier. In order to protect this industrial heritage, it was ultimately decided to rebuild the mill into an apartment complex while retaining the original facade that is so characteristic of the old village. The unloading quay has also been preserved in its old form.
Year of construction: 1907

Full inscription:
DE EERSTE STEEN GELEGD DEN 1E JULI 1907 DOOR A. vd DUSSEN - VOORZITTER J. REIJM, G.STRENG, S. RODENBURG, C.J. PLAIZIER - BESTUUR A.J. FIJAN - SECRETARIS