De Mops - Haastrecht, NL
31U E 621866 N 5762756
[NL] Een beeld van visser 'De Mops' op de plek waar vroeger de sluis naar de vismarkt lag. [EN] A statue of fisherman 'De Mops' on the place where the lock to the fish market used to be.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
In de veertiende eeuw groef Haastrecht een haven met een houten uitwateringsluis en een brug in de Ijsseldijk. Zo opstond op deze plek een belangrijke doorvaart en een vismarkt. In 1860 werd de sluis onbruikbaar door verhoging van het waterpeil in de Hollandsche Ijssel en in 1906 werden de sluisdeuren verwijderd en de watergangen gesloten. In 1965 werd ook de haven gedempt maar de brugfronten en ‘Het Visgat' bleven gespaard.
Op deze plek is het beeld 'De Mops' geplaatst, een herinnering aan vroeger vismarkt tijden. Het is een beeld van een zittende man met een vis in zijn handen. 'De mops' is een uitbeelding van een zekere heer Janssen, een bekende Haastrechtse visser, bijgenaamd 'de mops' omdat hij tijdens de kermis in Haastrecht graag rolmopsen at.
'De mops' is een geschenk van de in 1998 jubilerende Haastrechtse vestiging van de SNS-bank en is op 9 januari 1998 onthuld door de Haastrechtse burgemeester Meinema, in aanwezigheid van een van de kinderen van de heer Janssen.

[EN]
In the fourteenth century, Haastrecht dug a harbor with a wooden discharge sluice and a bridge in the Ijsseldijk. Thus, an important passage and a fish market arose on this spot. In 1860 the lock became unusable due to the raising of the water level in the Hollandsche IJssel and in 1906 the lock gates were removed and the waterways closed. In 1965 the harbor was also filled in, but the bridge fronts and 'Het Visgat' were spared.
The statue 'De Mops' has been placed on this spot, a reminder of earlier fish market times. It is an image of a seated man with a fish in his hands. 'The Pug' is a portrayal of a certain Mr Janssen, a well-known fisherman from Haastrecht, nicknamed 'the Pug' because he likes to roll-mop during the fair in Haastrecht.
'The Pug' is a gift from the Haastrecht branch of the SNS bank, which celebrated its anniversary in 1998, and was unveiled on 9 January 1998 by the Mayor of Haastrecht, Meinema, in the presence of one of Mr Janssen's children.
Sector of the workforce: Fisherman

Created or Donated by which group: Artist: Dick J.J. Aerts (Haastrecht 1956), Donated by: SNS Bank