1879 - Koetshuis van Bisdom van Vliet - Haastrecht, NL
31U E 621624 N 5762650
[NL] Koetshuis uit 1879, behorend bij Bisdom van Vliet. [EN] Coach house from 1879, belonging to the Diocese of Vliet.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
Het huis Bisdom van Vliet is gebouwd in opdracht van de vader van Paulina, Marcellus Bisdom van Vliet, die zelf de voltooiing van het huis nog net voor zijn overlijden in 1877 heeft meegemaakt. Hij heeft er niet zelf meer gewoond; de eerste en de laatste bewoners waren Paulina en haar man Johan Jacob le Fèvre de Montigny. Als laatste afstammeling besloot Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) de herinnering aan het drie eeuwen oude burgemeestersgeslacht Bisdom van Vliet levend te houden. In haar testament liet zij vastleggen dat het huis (bouwjaar 1877) na haar overlijden een museum moest mocht worden waar alles zoveel mogelijk zou moeten blijven zoals het tijdens haar leven was. Het 19e-eeuwse interieur, rijk aan o.a. porselein, zilver en schilderijen, ademt de smaak, stijl en leefwijze uit van deze patriciërsfamilie. In de meeste kamers ziet men originele vloerbedekking, plafonds en wandbekleding. In de achtertuin staat een rode beuk, die als tweejarig boompje in 16924 is geplant toen Adriaan Bisdom zich in Haastrecht vestigde. Bij een bezoek aan het museum zult u merken dat de tijd hier stil is blijven staan.
Het bij het huis behorende koetshuis werd in 1879 gebouwd. Kenmerkend voor het koetshuis zijn de hoge en brede inrijdeuren. Het koetshuis was voorzien van een tuigkamer. De stallen bevonden zich achter het koetshuis.

[EN]
The Bisdom van Vliet house was commissioned by Paulina's father, Marcellus Bisdom van Vliet, who himself witnessed the completion of the house just before his death in 1877. He has not lived himself anymore; the first and the last residents were Paulina and her husband Johan Jacob le Fèvre de Montigny. As the last descendant, Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) to keep alive the memory of the three centuries old mayoral family Bisdom van Vliet. In her will she had it recorded that the house (built in 1877) should become a museum after her death, where everything should remain as it was during her lifetime. The 19th-century interior, rich in porcelain, silver and paintings, exudes the taste, style and lifestyle of this patrician family. In most rooms, men will see original carpeting, ceilings and wall coverings. In the backyard is a red beech, which was planted as a two-year tree in 16924 when Adriaan Bisdom settled in Haastrecht. When you visit the museum you will notice that time has stood still here.
The coach house belonging to the house was built in 1879. The high and wide drive-in doors are characteristic of the coach house. The coach house had a tack room. The stables were located behind the coach house.
Year of construction: 1879