De oude Snelle Sluis - Moordrecht, NL
31U E 614588 N 5760608
[NL] Een kunstwerk gemaakt van de voormalige oude Snelle Sluis uit 1829 in Moordrecht. [EN] A work of art made from the former old Snelle Sluis from 1829 in Moordrecht.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
De Snelle Sluis is in 1829 gebouwd als eerste onderdeel van de droogmaking van de Zuidplas­polder. Door eeuwenlange turfwinning waren in dit gebied grote plassen ontstaan. De Snelle Sluis, genoemd naar de scherpe kromming van de nabijgelegen Hollandsche IJssel, verbond de ringvaart met deze rivier. Overtollig water kon via de watergang in de IJssel worden geloosd. In 1987 werd de bij de rivier gelegen bovensluis gerenoveerd en verbeterd. De benedensluis, bij de ringvaart, verloor daardoor zijn functie. Volgens het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft de sluis heeft sinds de bouw van de nieuwe Snelle sluis in 1987 geen waterstaatkundige functie meer en door de slechte staat van de restanten van de sluis komt de veiligheid in het geding en is voornemens de oude sluis te slopen. De sloop heeft veel weerstand gekend van de Historische Vereniging Moordrecht die de sloop wilde voorkomen. HVM is van mening dat de sluis een monument is voor de Zuidplaspolder. De politiek wilde wel steun geven maar het extra bedrag van 2 miljoen euro voor renovatie moest volgens Zuidplas door het Hoogheemraadschap betaald worden. Dit stond in een brandbrief namens de gemeenteraad. Uiteindelijk besloot het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap alsnog tot sloop van de oude sluiskolk. Een poging om de sluis tot monument te maken haalde geen meerderheid in de gemeenteraad.
Het beeld de Oude Snelle Sluis is tot stand gekomen in opdracht van de Historische Vereniging Moordrecht, met steun van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Alle componenten in deze compositie zijn afkomstig uit de oude Snelle Sluis, die in 2019 werd gesloopt. In de compositie zijn de originele oude peilschaal, de afmeerkom, de scharnieren van de sluisdeuren, de lier en de trap van de sluis verwerkt.
Het ontwerp komt van de kunstenaar Rob van Savoijen.

[EN]
The Snelle Sluis (an old lock) was built in 1829 as the first part of the reclamation of the Zuidplaspolder. Centuries of peat extraction had created large ponds in this area. The Snelle Sluis, named after the sharp curvature of the nearby Hollandsche IJssel, connected the ring canal with this river. Excess water could be discharged into the IJssel via the watercourse. In 1987 the upper lock near the river was renovated and improved. The lower lock, near the ring canal, therefore lost its function. According to the Schieland and Krimpenerwaard Water Board, the lock has no hydraulic function since the construction of the new Snelle lock in 1987 and the poor condition of the remains of the lock will jeopardize safety and the intention is to replace the old lock. demolish. The demolition has met a lot of resistance from the Moordrecht Historical Association, which wanted to prevent the demolition. HVM is of the opinion that the lock is a monument to the Zuidplaspolder. Politicians wanted to provide support, but the extra amount of 2 million euros for renovation had to be paid by the Water Board, according to Zuidplas. This was stated in an urgent letter on behalf of the city council. Ultimately, the general management of the water board decided to demolish the old lock chamber. An attempt to turn the lock into a monument did not win a majority in the city council.
The statue of the Oude Snelle Sluis was commissioned by the Moordrecht Historical Association, with the support of the Schieland and Krimpenerwaard water board. All components in this composition come from the old Snelle Sluis, which was demolished in 2019. The composition incorporates the original old gauge, the mooring basin, the hinges of the lock gates, the winch and the stairs of the lock.
The design comes from the artist Rob van Savoijen.
Type of Machine: Lock