Handbediende Waaierdeuren - Waaiersluis - Gouda, NL
31U E 618857 N 5763456
[NL] De Waaiersluis stamt uit 1856, de waaierdeuren worden tot op de dag van vandaag nog steeds handbediend. [EN] The Waaier lock dates from 1856, these lock doors are still manually operated to this day.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
De Waaiersluis is een sluiscomplex uit 1856 met een schutsluis en een spuisluis in de Hollandsche IJssel, tussen de rivier en het gekanaliseerde deel. De sluis is bijzonder, omdat hier voor het eerst een waaiersluis in een vaarweg werd toegepast. Aan de waaierdeuren heeft de Waaiersluis zijn naam te danken. De schutsluis heeft verder vier paar puntdeuren, namelijk in beide sluishoofden een paar ebdeuren en een paar vloeddeuren. De waaierdeuren bevinden zich in het tussenhoofd. Door deze constructie kan zowel tijdens hoogwater als tijdens laagwater geschut worden.
De sluis wordt voornamelijk nog gebruikt door de pleziervaart. Schepen die wel qua breedte, maar niet qua lengte in de kolk passen, kunnen de sluis passeren bij gelijk water of zelfs met een klein peilverschil. Bekend is van oudsher dat er kan worden afgeschut tot enkele tientallen centimeters verschil.
De handbediende waaierdeuren in de Waaiersluis bij Gouda zijn nog in werking en worden ook nog wel een enkele keer gebruikt. Wanneer bijvoorbeeld de spuisluis buiten werking is, kan met behulp van de waaierdeuren via de schutsluis gespuid worden. Maar soms zijn de waaierdeuren een erg noodzakelijk en onmisbaar afsluitmiddeld, bijvoorbeeld als door een snel opkomende vloed een krachtige stroming in de sluis de puntdeuren niet meer veilig kunnen worden afgesloten kan altijd met de handbediende waaierdeuren de sluis worden gesloten.

[EN]
The Waaiersluis is a lock complex from 1856 with a lock and a discharge lock in the Hollandsche IJssel, between the river and the canalised part. The lock is special because it was the first time a fan lock was used in a waterway. The Waaiersluis owes its name to the fan doors. The lock also has four pairs of pointed gates, namely a pair of ebb gates and a pair of flood gates in both lock heads. The fan doors are located in the intermediate head. This construction makes it possible to operate the lock during high tide and low tide.
The lock is mainly still used by pleasure craft. Ships that fit in the chamber in width, but not in length, can pass through the lock at the same water level or even with a small level difference. It has traditionally been known that fencing can be done up to a few dozen centimeters difference.
The hand operated fan doors in the Waaiersluis near Gouda are still in operation and are also used a few times. When, for example, the sluice is out of order, the fan doors can be used to blow through the sluice. But sometimes the fan gates are a very necessary and indispensable means of closing, for example, when a fast rising tide and a strong current in the lock prevent the pointed gates from being closed safely with the manually operated fan gates closing the lock.
Name of Waterway.: Hollandsche IJssel

Roughly when was the Waterway created?: 1856