Mariakapel Tankenberg - De Lutte, NL
32U E 360022 N 5798746
[NL] Een Mariakapel uit 1948 op de helling van de Tankenberg. [EN] A way chapel from 1948 on the slope of the Tankenberg.
Location: Overijssel, Netherlands

[NL]
Op de helling van de Tankenberg is in 1948 een kapelletje gebouwd uit dankbaarheid dat Oldenzaal zo goed als ongeschonden de oorlogsjaren heeft doorstaan, tevens als herdenking van drie Oldenzalers die tijdens oorlogshandelingen zijn omgekomen. De grond waarop het kapelletje is gebouwd is beschikbaar gesteld door textielfabrikant Gelderman. De kapel is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen en is op 29 augustus 1948 door deken I.H. van de Berg ingezegend. Op de gedenksteen rechts op de buitenmuur staan de namen van J.H. Engelbertink, op 13 mei 1940 gesneuveld op de Grebbeberg, mr. Joan Gelderman, verzetsman gefusilleerd op 4 september 1944 in kamp Vught en G.J.H. Wolbers, lid van het verzet, die op 2 april 1945 door vluchtende Duitsers werd doodgeschoten.
Vele jaren werd er op de vroege ochtend van Hemelvaart een muzikale rondwandeling gemaakt over de Tankenberg. Bij de Mariakapel werd dan gestopt om een groet te brengen aan de H. Maria.
Ook worden er regelmatig fotolijstjes en bidprentjes door bezoekers achtergelaten ter nagedachtenis aan een dierbare. Om er voor te zeggen dat dit geen overhand krijgt zijn er huisregels opgesteld die aangeven dat deze er voor twee weken mogen blijven staan.
De Mariakapel staat langs de openbare weg en is 24/7 bereikbaar. Parkeergelegenheid is er vlak voor en er is langs de zijkant ook een rolstoel opgang.

[EN]
On the slope of the Tankenberg, a chapel was built in 1948 out of gratitude that Oldenzaal survived the war years almost intact, also as a commemoration of three Oldenzalers who died during war. The land on which the chapel is built has been made available by textile manufacturer Gelderman. The chapel was built from Bentheim sandstone and was built on August 29, 1948 by Dean I.H. van de Berg. The memorial stone to the right of the outer wall contains the names of J.H. Engelbertink, died on May 13, 1940 on the Grebbeberg, mr. Joan Gelderman, resistance fighter executed on September 4, 1944 in camp Vught and G.J.H. Wolbers, member of the resistance, who was shot by fleeing Germans on 2 April 1945.
For many years a musical tour was made on the Tankenberg on the early morning of Ascension. People stopped at the way chapel to greet St. Mary.
Also, photo frames and prayer cards are regularly left by visitors in memory of a loved one. In order to ensure that this does not get the upper hand, house rules have been drawn up that indicate that these can remain there for two weeks.
The way chapel is located along the public road and is accessible 24/7. Parking is just in front and there is also a wheelchair entrance along the side.