Koepel op de Tankenberg - De Lutte, NL
32U E 360693 N 5798981
[NL] Een prachtig uitzichtpunt vanuit een historisch koepeltje boven op de Tankenberg. [NL] A beautiful viewpoint from a historic dome on top of the Tankenberg.
Location: Overijssel, Netherlands

[NL]
De Tankenberg ligt ten noordoosten van Oldenzaal en is het hoogste punt van de provincie Overijssel met 81,8 meter hoogte. Het stuwwalcomplex van Oldenzaal is ontstaan tijdens het Saalien. Het landijs heeft hier de toen bevroren ondergrond, bestaande uit Tertiaire mariene sedimenten en Pleistocene afzettingen, zijdelings weggedrukt en als grote schubben dakpansgewijs op elkaar gestapeld.
Op de noordhelling van de Tankenberg is in 1844 een prieel met een koepelvormig dak (en daarop een groot kruis) gebouwd in opdracht van J.F. Peese Binkhorst, oud-burgemeester van Oldenzaal. Het werd in 1905 gerestaureerd en in 1955 naar een ontwerp van architect Jan Jans vervangen door een gemetseld bouwsel met een puntdak. In de volksmond bleef tot op heden de benaming 'koepeltje' in stand.
De Tankenberg is omgeven door sagen en legenden. Volgens een van de verhalen staat hier aan het begin van de jaartelling een tempel gewijd aan Tanfana, een Germaanse vruchtbaarheidsgodin.. Zij zou een Germaanse vruchtbaarheidsgodin zijn geweest. Die tempel zou dezelfde zijn als de tempel die in 14 n. Chr. door de Romeinse veldheer Germanicus werd verwoest. Op de achterwand van de koepel is een desbetreffend citaat van de Romeinse geschiedschrijver Tacitus te vinden. Dat de door Tacitus bedoelde tempel op de Tankenberg heeft gestaan, wordt inmiddels door historici onmogelijk geacht.

Vanuit de koepel kun je genieten van een geweldig uitzicht. Bij helder weer kun je hier ver Duitsland in kijken.

[EN]
The Tankenberg is located to the northeast of Oldenzaal and is the highest point in the province of Overijssel with a height of 81.8 meters. The Oldenzaal moraine complex originated during the Saalian. The land ice here has the then subsoil subsurface, consisting of Tertiary marine sediments and Pleistocene deposits, pushed away sideways and stacked on top of each other like large scales.
On the north slope of the Tankenberg, a gazebo with a dome-shaped roof (topped by a large cross) was built in 1844 by order of J.F. Peese Binkhorst, former mayor of Oldenzaal. It was restored in 1905 and replaced in 1955 by a masonry structure with a gabled roof according to a design by architect Jan Jans. In popular parlance, the name 'dome' has been maintained until now.
The Tankenberg is surrounded by legends and legends. According to one of the stories, there is a temple here at the beginning of the era dedicated to Tanfana, a Germanic fertility goddess. She is said to have been a Germanic fertility goddess. That temple would be the same as the temple in AD 14. Chr. was destroyed by the Roman general Germanicus. A corresponding quote from the Roman historian Tacitus can be found on the back wall of the dome. That the temple referred to by Tacitus stood on the Tankenberg is now considered by historians.

You can enjoy a great view from the dome. In clear weather you can see far into Germany here.
Describe - Highway or Road number: N735