Vuurloze Locomotief uit 1949 - Hulshorst, NL
31U E 684315 N 5802802
[NL] Een oude vuurloze locomotief uit 1949 geplaatst als statisch object. [EN] An old fireless locomotive from 1949 placed as a static object.
Location: Gelderland, Netherlands

[NL]
Nabij het voormalige station Hulshorst heeft het voormalige restaurant 'Railroads'(nu Hof van Hulshorst) een oude vuurloze locomotief geplaatst als statisch object. De lok is in 1949 gebouwd door de firma Krupp Lokomotivfabrik in Essen, Duitsland. In het begin heeft deze lok dienst gedaan bij 'Van den Bergh's Margarinewerke in Kellen, Duitsland.
Een vuurloze locomotief is een stoomlocomotief die bestemd is voor plaatsen waar vuur en rook gevaarlijk of ongewenst zijn, bijvoorbeeld in kolenmijnen. Deze locomotief moet van tijd tot tijd worden gevuld vanuit een gewone stoomlocomotief of vanuit een fabrieksstoomketel. Nadat de ketel voor de helft met warm water is gevuld, wordt dit water verder verhit door er hete stoom door te blazen, waardoor de watertemperatuur verder stijgt. Bij een watertemperatuur van 192 graden Celsius hoort een druk van 12 bar. De aan het vat toegevoegde stoom condenseert volledig en doet het waterpeil tot het maximum stijgen. Dankzij de warmtecapaciteit van het water wordt de verbruikte stoom steeds aangevuld, en kan de locomotief enige uren dienstdoen.
Tot 1996 heeft de locomotief in Wolvega gestaan bij de drafbaan Lindetrek, waarna het verhuisd is naar Apeldoorn, en uiteindelijk in 1999 naar deze plaats is overgebracht, maar helaas niet meer wordt bijgehouden.
Sinds 2020 is het restaurant gesloten en is het onzeker wat er met de locomotief gaat gebeuren.

[EN]
Near the former Hulshorst station, the former restaurant 'Railroads' (now Hof van Hulshorst) has placed an old fireless locomotive as a static object. The locomotive was built in 1949 by the Krupp Lokomotivfabrik company in Essen, Germany. In the beginning, this loco served at 'Van den Bergh's Margarinewerke in Kellen, Germany.
A fireless locomotive is a steam locomotive intended for places where fire and smoke are dangerous or undesirable, for example in coal mines. This locomotive has to be filled from time to time from an ordinary steam locomotive or from a factory steam boiler. After the boiler has been half filled with hot water, this water is heated further by blowing hot steam through it, which further increases the water temperature. At a water temperature of 192 degrees Celsius, a pressure of 12 bar is required. The steam added to the vessel condenses completely and raises the water level to the maximum. Thanks to the heat capacity of the water, the used steam is always replenished, and the locomotive can run for several hours.
Until 1996 the locomotive stood in Wolvega at the Lindetrek trotting track, after which it was moved to Apeldoorn, and finally moved to this place in 1999, but unfortunately is no longer maintained.
The restaurant has been closed since 2020 and it is uncertain what will happen with the locomotive.
Locomotive Type: (required): Steam