Uitkijktoren Eendragtspolder - Zuidplas, NL
31U E 607699 N 5761474
[NL] Uitkijktoren met 360° uitzicht over de Eendragtspolder, roeibaan en Rotterdam. [EN] Lookout tower with 360 ° view over the Eendragtspolder, rowing track and Rotterdam.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
De Eendragtspolder is een bijzonder gebied vanwege de unieke combinatie van waterberging, recreatie en de internationale roeibaan Willem-Alexander Baan. De Eendragtspolder zorgt ervoor dat mensen in de wijde omtrek droge voeten houden, want er kan 4 miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen als wateroverlast dreigt. De gemeente Zuidplas is één van de allerlaagst gelegen gebieden in Nederland. Als er – door overvloedige regenval – overstromingsgevaar dreigt te ontstaan voor de dijken en het land erachter, kan er 4 miljoen m3 water in de Eendragtspolder en de Willem-Alexander Roeibaan worden ingelaten via twee openingen naar de Rotte. Met de herinrichting van het gebied is in december 2010 begonnen. Bij het graven van de roeibaan is in totaal zo’n 2,4 miljoen m3 grond verplaatst, vijftien kilometer kaden aangelegd, vier betonnen en zes composietbruggen geplaatst en drie constructies voor waterbeheer gebouwd. En... er staat een uitkijktoren, vanwaar je een prachtig zicht hebt op de skyline van Rotterdam, de roeibaan en op de polder.
In de Eendragtspolder zijn inmiddels veel bijzondere vogels gespot, zoals de strandloper, de heilige Ibis en de tureluur. De Eendragtspolder bestaat uit twee deelgebieden, gescheiden door de slingerende Slingerkade. In het waterrijke plasgebied ligt de internationale, 2 km lange roeibaan Willem-Alexander Baan. Deze werd in 2013 geopend door (toen nog) ZKH kroonprins Willem-Alexander. Er zijn regelmatig (inter)nationale roeiwedstrijden.

[EN]
The Eendragtspolder is a special area because of the unique combination of water storage, recreation and the international rowing course Willem-Alexander Baan. The Eendragtspolder ensures that people for miles around keep their feet dry, because 4 million cubic meters of water can be temporarily stored when flooding threatens. The Zuidplas municipality is one of the lowest lying areas in the Netherlands. If - due to excessive rainfall - there is a danger of flooding for the dikes and the land behind them, 4 million m3 of water can be let into the Eendragtspolder and the Willem-Alexander Rowing course through two openings to the Rotte. The redevelopment of the area started in December 2010. During the digging of the rowing course, a total of about 2.4 million m3 of soil was moved, fifteen kilometers of quays were constructed, four concrete and six composite bridges were placed and three structures for water management were built. And ... there is a watchtower, from where you have a beautiful view of the Rotterdam skyline, the rowing course and the polder.
Many special birds have now been spotted in the Eendragtspolder, such as the sandpiper, the sacred Ibis and the redshank. The Eendragtspolder consists of two sub-areas, separated by the meandering Slingerkade. The international, 2 km long rowing course Willem-Alexander Baan is located in the wetland lake area. This was opened in 2013 by (then) HRH Crown Prince Willem-Alexander. There are regular (inter) national rowing competitions.
Height of Look-Out Tower in feet: 40.00

Difficulty: