Dubbeltje op zijn kant (Nieuwerkerk aan den IJssel, NL)
Memorial Monument of North Sea flood of 1953
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd Nederland getroffen door een watersnoodramp Een zware noordwesterstorm raasde over de Noordzee en Nederland. De provincie Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en de zuidwest hoek van de provincie Noord-Brabant werden zwaar getroffen. Ook in Nieuwerkerk aan den IJssel ging het in de bewuste nacht goed mis...

Op 31 januari 1953 werd tegen 24.00 uur het dijkleger in paraatheid gebracht. Het water steeg tot 3 meter boven NAP. Burgemeester J.C. Vogelaar had contact met het hoogheemraadschap van Schieland. Vrachtwagens en zandzakken werden gecharterd. Het onverharde deel van Schielands Hoge Zeedijk, de Groenedijk, werd onbegaanbaar, zeker voor vrachtauto's. Het water stroomde op diverse plaatsen over de dijk en sloeg de binnenkant weg. Om 5.30 uur (1 februari dus) werd de toestand onhoudbaar. Bij het gemaal van de polder Esse, Gans-en Blaardorp ontstond een gat van 15 meter. De op de dijk actieve zandhandelaar Leen Boer kwam op het idee om er een schip in te zetten en burgemeester Vogelaar leidde de vordering. De Ouderkerkse schipper Arie Evegroen van het graanschip de "Twee Gebroeders", wiens schip in de nabijheid lag, weigerde aanvankelijk, maar het schip werd toen 'in naam der Koningin' door de burgemeester gevorderd en uiteindelijk door Evegroen met hulp van schipper Cor Heuvelman toch met de kop tegen de dijk gezet, waarna de mensen op de dijk met een touw de kop van het schip op de plek konden houden.Vervolgens zwenkte het achtersteven van het schip door de stroming naar het gat en werd het schip als ware het een sluisdeur tegen de dijk gezogen. Een riskante operatie, het schip had immers makkelijk de polder in kunnen spoelen...
In de loop van de zondagmorgen werd het gat achter het schip met zandzakken en dekzeilen gevuld. Een zes meter diep wiel werd later met zand gedicht. Opmerkelijk detail: zandhandelaar Leen Boer was ooit zelf eigenaar van de "Twee Gebroeders", toen nog naar zijn moeder "Gerrigje Adriana" (Twigt) geheten en een zand- en grind schip. Dit schip werd als ijsselaak gebouwd bij scheepmaker Cornelis Snoei in Ouderkerk aan den IJssel (zeilschip, 32 ton), in 1925 met drie meter verlengd en gemotoriseerd. Het schip was sindsdien 18 meter lang. Ook op Ver-Hitland werd die nacht een gat in de dijk gedicht, zij het niet met een schip. Ook opmerkelijk is dat in Nieuwerkerk a/d IJssel ook in 1682 en 1717 bressen in Schielands Hoge Zeedijk al gedicht werden door er een schip tegen te plaatsen! Het herdenkingsmonument werd in opdracht van het hoogheemraadschap van Schieland door Roel Bendijk gemaakt en op 12 oktober 1983 door schipper Evegroen onthuld.

Als dit schip er niet had gelegen, was de Randstad tot aan Leiden toe ondergelopen. De Prins Alexanderpolder, die zes meter onder NAP ligt, zou dan minimaal tien meter onder water hebben gestaan. Op de plek van de dijkdoorbraak is in 1983 een herdenkingsmonument van de kunstenaar Roel Bendijk onthuld.

[EN]
In the night of January 31 to February 1, 1953, the Netherlands was hit by a flood disaster. A severe north-westerly storm raged across the North Sea and the Netherlands. The province of Zeeland, the South Holland islands and the southwest corner of the province of North Brabant were badly affected. In Nieuwerkerk aan den IJssel it also went wrong that night ...

On January 31, 1953, the dyke army was brought to readiness at midnight. The water rose to 3 meters above sea level. Mayor J.C. Vogelaar was in contact with the Schieland water board. Trucks and sandbags were chartered. The unpaved part of Schielands Hoge Zeedijk, the Groenedijk, became impassable, especially for trucks. The water flowed over the dike in various places and washed away the inside. At 5:30 am (February 1) the situation became untenable. At the pumping station of the areas Esse, Gans-en Blaardorp, a hole of 15 meters was created. The sand trader Leen Boer, active on the dike, came up with the idea of ??using a ship and Mayor Vogelaar led the claim. The Ouderkerk skipper Arie Evegroen of the grain ship "Twee Gebroeders", whose ship was in the vicinity, initially refused, but the ship was then requisitioned by the mayor 'in the name of the Queen' and eventually by Evegroen with the help of skipper Cor Heuvelman. put their head against the dike, after which the people on the dike could hold the head of the ship in place with a rope. Then the stern of the ship swung to the hole by the current and the ship became as if it were a lock gate sucked against the dike. A risky operation, as the ship could easily have been washed into the polder ...
In the course of Sunday morning, the hole behind the ship was filled with sandbags and tarpaulins. A six meter deep wheel was later sealed with sand. Remarkable detail: sand trader Leen Boer himself once owned the "Twee Gebroeders", then still called "Gerrigje Adriana" (Twigt) after his mother, and a sand and gravel ship. This ship was built as an IJssel barge by shipmaker Cornelis Snoei in Ouderkerk aan den IJssel (sailing ship, 32 tons), extended by three meters in 1925 and motorized. The ship had been 18 meters long since then. That night a hole in the dike was also closed at Ver-Hitland, albeit not with a ship. It is also noteworthy that in Nieuwerkerk a / d IJssel, breaches in Schielands Hoge Zeedijk were also closed in 1682 and 1717 by placing a ship against it! The memorial was commissioned by the Schieland water board by Roel Bendijk and unveiled on 12 October 1983 by skipper Evegroen.

Had this ship not been there, the area would have been flooded as far as Leiden. The Prins Alexanderpolder, which is six meters below sealevel, would then have been under water at least ten meters. A memorial monument of the artist Roel Bendijk was unveiled on the site of the dike breach in 1983.