RM:499115 - Beter Wonen 22-32 - Drachten
32U E 306071 N 5888181
Het woningblok bestaande uit zes ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een groenaanleg en is circa 1920 in Drachten gerealiseerd. De bergingen en schuurtjes aan de achterzijde vallen buiten bescherming van rijkswege vanwege geringe architectonische waarde.
Location: Friesland, Netherlands

Het woningblok is opgebouwd uit zes aan elkaar grenzende woningen van één bouwlaag. Het zadeldak is gedekt met rode sneldekkers, waar oorspronkelijk rode gegolfde Friese pannen lagen.

Op de nok zijn gemetselde schoorstenen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine handvormstenen. De voor- en achtergevels worden op de begane grond ingedeeld door vernieuwde kruisvensters onder strek. De toegangsdeuren met bovenlicht onder strek zijn eveneens vernieuwd. In het doorlopende dakvlak boven de langsgevel bevinden zich tussen de kajuiten van de vier middelste woningen - nr. 24 en 26; nr.28 en 30 - twee rechthoekige tegeltableaus bestaande uit azuurblauwe en okergele keramische tegeltjes. De zijtopgevels van het blok zijn voorzien van vier kleine vensters. Langs de dakrand is een dubbele rollaag, eindigend in een gemetselde schoorsteen met een uitkragende driehoekig gemetselde aanzet. De topgevels hebben trapsgewijs getande hoeken ter hoogte van het begin van de sluitgevel.

Bron: Rijksmonumentenregister
Monument Number: 499115