40 – Diervoort – NL - Fietsroutenetwerk Stadsregio Arnhem Nijmegen
Posted by: Groundspeak Premium Member Appeltern
N 51° 47.647 E 005° 47.994
31U E 693077 N 5741848
40 bij de Staddijk / Sint Walrickweg
Waymark Code: WM12Z20
Location: Gelderland, Netherlands
Date Posted: 08/10/2020
Published By:Groundspeak Premium Member Burgerhoutjes
Views: 2

Diervoort

Dit knooppunt bevindt zich vlakbij kaasboerderij de Diervoort. Deze historische boerderij telt zo rond de 90 melkkoeien. De koeien lopen in de winter in de 'open-front-stal' en in de zomer zoveel mogelijk in de weide. Van de verkregen melk wordt in de eigen kaasmakerij ambachtelijke boerenkaas gemaakt. In de voorraadkamer rijpt de kaas in diverse varianten: van jong tot oud, naast soorten met allerlei verschillende kruiden. In de eigen landwinkel vindt u nog meer producten, die op ambachtelijke wijze zijn bereid.

Diervoort is ook de naam van een gehucht op de grens van de gemeente Wijchen en Heumen. Vroeger was het zelfs een zelfstandige gemeente. Boerderij de Diervoort ligt bij de ingang van het vennengebied. Ze staat precies op de grens tussen het Wijchense Ven, dat zich uitstrekt tot de zuidkant van Alverna, en de Overasseltse Vennen, die doorlopen tot de noordzijde van het buurtschap Worsum. Naar het noorden, dieper de vennen in, loopt de Diervoortseweg. Deze voert u verder recreatiegebied de Berendonck in. Dit uitgestrekte, waterrijke recreatiegebied is aangelegd in 1976 en biedt talloze mogelijkheden voor recreatie zoals zwemmen, wandelen, vissen, golfen, paardrijden en duiken.

Het gebied van de Overasseltse- en Hatertse Vennen bestaat uit een aantal ‘echte’vennen, die liggen in een gebied dat bestaat uit grotendeels aangeplant bos, heide, akkertjes en weilanden waarop vee graast. ‘Echte’ vennen zijn waterpartijen die niet gevoed worden door grondwater, maar die voor hun wateraanvoer grotendeels afhankelijk zijn van mineraalarm regenwater. Het gebied wordt gekenmerkt als voedselarm, plaatselijk zelfs extreem voedselarm. Op de weilanden heeft Staatsbosbeheer Schotse Hoolanders uitgezet om de vegetatie kort te houden. Aan de rand van het vennengebied bevindt zich de ruïne van een vijftiende-eeuwse kapel, gewijd aan Sint Walrick, de beschermheilige van de zieken, in het bijzonder de koortslijders. Behalve om er te bidden in de kapelruïne, gingen pelgrims naar deze plaats om er de koorts van de zieken ‘af te binden’. Sinds de negentiende eeuw is de verering verplaatst naar nabij gelegen struiken en bomen, met name naar de ‘koortsboom’, waaraan men ook nu nog lapjes en repen stof van koortslijders kan zien hangen.
Node Number: 40

Reachable Nodes:
41 at 2,9 km, 76 at 1,4 km, 49 at 1,5 km, 39 at 3,5 km.


Visit Instructions:
  • Provide at least two photographs, one a close-up of the sign, clearly showing the number and another of the sign showing it in its surroundings. Tell us something about the area, or your journey.
  • Toon tenminste twee foto's een close-up van het knooppuntbord waarop het knooppuntnummer duidelijk te lezen is. En toon een foto waarin zowel het knooppunt als de omgeving te zien is. Vertel iets over de omgeving of over je reis.
.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Cycling Routes
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.