Sint-Ursulakerk, Lanaken, Limburg, Belgium
Sint-Ursulakerk, Koning Albertlaan, Lanaken
Location: Limburg, Belgium

NL: De actuele kerk domineert door haar hoge ligging en indrukwekkende afmetingen het uitzicht van de dorpskern.

Ze is opgetrokken in neogotische stijl. De voorstaande toren heeft een hoogte van 61 meter.

Over de voorlopers van de huidige Sint-Ursulakerk is weinig geweten. Lanaken was vroeg bewoond, wat men kan afleiden uit het aantal gevonden voorwerpen uit het neolithicum, de periode van 8000 tot 4000 vóór Christus, en uit de Romeinse en Merovingische tijd.

De familie Van Merode kwam in 1449 in het bezit van de heerlijkheid Pietersheim. De heer Hendrik I van Merode overleed in 1564. Zijn gebeeldhouwde grafsteen, die eveneens aan zijn echtgenote Françoise van Brederode herinnert, staat nog steeds in de kerk opgesteld.

Omstreeks 1859 werd geijverd voor de bouw van een nieuwe kerk. De toenmalige kerk dateerde van 1740. Er werd besloten ze te vervangen door een nieuwe: de huidige Sint-Ursulakerk. Deze werd gebouwd tussen 1860 en 1864 onder impuls van pastoor Smeyers. Uit een gemeenteraadsverslag van 9 maart 1859 blijkt dat de gemeente Lanaken de officiële bouwtoelating voor een nieuwe kerk bekwam van de provinciale overheid. De plannen van architect Herman Jaminé werden zowat een jaar later goedgekeurd, op 27 maart 1860.

Op 9 juni 1860 begon de sloop van de oude, bouwvallige en te klein geworden kerk. Het leggen van de eerste steen voor de nieuwe, geschiedde in 1860 op de eerste zondag na Pinksteren.

Op 21 oktober 1864 werd de kerk ingezegend door Deken Henrotte van Mechelen-aan-de-Maas. De plechtige wijding werd op 16 september 1867 voltrokken.

Omstreeks 1990 was de noodzaak van een renovatie duidelijk. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Limburg, de gemeente alsook de kerkfabriek werd de klus geklaard. Zij was voltooid in het voorjaar van 2011. In aanwezigheid van de bisschop van Hasselt, Monseigneur Patrick Hoogmartens, werd op 30 april de vernieuwde kerk wederom in gebruik genomen.

Sint-Ursula komt als patroonheilige zelden voor in België. Het merendeel van de gevallen is gesitueerd in het gebied nabij de grens met Nederland/Duitsland. Dit heeft vanzelfsprekend te maken met het feit dat de belangrijkste elementen binnen de legende over het martelaarschap van Sint-Ursula van Keulen, zich hoofdzakelijk in Duitsland afspelen.

EN: The current church dominates the view of the village center due to its high location and impressive dimensions.

It is built in neo-gothic style. The standing tower has a height of 61 meters.

Little is known about the predecessors of the current Saint Ursula Church. Lanaken was inhabited early, which can be deduced from the number of found objects from the Neolithic period, from 8000 to 4000 BC, and from the Roman and Merovingian times.

The Van Merode family acquired Pietersheim in 1449. Mr. Hendrik I van Merode died in 1564. His carved headstone, which also recalls his wife Françoise van Brederode, is still in the church.

Around 1859, efforts were made to build a new church. The church at that time dated from 1740. It was decided to replace it with a new one: the current Saint Ursula Church. It was built between 1860 and 1864 under the impulse of Pastor Smeyers. A municipal council report of March 9, 1859 shows that the municipality of Lanaken obtained official building permission for a new church from the provincial government. Architect Herman Jaminé's plans were approved about a year later, on March 27, 1860.

On June 9, 1860, the demolition of the old, dilapidated and too small church began. The laying of the foundation stone for the new one happened in 1860 on the first Sunday after Pentecost.

On October 21, 1864, the church was blessed by Dean Henrotte of Mechelen-aan-de-Maas. The solemn ordination was performed on September 16, 1867.

Around 1990 the need for a renovation was clear. The job was done with the support of the Flemish Community, the province of Limburg, the municipality and the church factory. It was completed in the spring of 2011. In the presence of the bishop of Hasselt, Monsignor Patrick Hoogmartens, the renovated church was put into use again on April 30.

Saint Ursula is a rare patron saint in Belgium. The majority of cases are located in the area near the border with the Netherlands / Germany. This is of course due to the fact that the main elements of the legend about the martyrdom of St. Ursula of Cologne takes place mainly in Germany.

LINK
Adresse/Adres/Adresses/Address: