St. Leonard of Noblac // sv. Linhart - Zidlochovice, Czech Republic
The statue of St. Leonard of Noblac in front of Church of Elevation of the Holy Cross
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Leonard of Noblac (or of Limoges or Noblet; also known as Lienard, Linhart, Leonhard, Léonard, Leonardo, Annard) (died 559 AD), is a Frankish saint closely associated with the town and abbey of Saint-Léonard-de-Noblat, in Haute-Vienne, in the Limousin (region) of France.

According to the romance that accrued to his name, recorded in an 11th-century vita, Leonard was a Frankish noble in the court of Clovis I, founder of the Merovingian dynasty. He was converted to Christianity along with the king, at Christmas 496, by Saint Remigius, Bishop of Reims. Leonard asked Clovis to grant him personally the right to liberate prisoners whom he would find worthy of it, at any time.

Source and more information: (visit link)

The general attributes of sculpture of St. Leonard : depicted as an abbot holding chains, fetters or locks, or manacles.

=========================================================

Svatý Linhart, též svatý Leonard ci Leonhard z Noblacu, franc. též Liénard (?- asi 5. ríjna 559?), jinde 570 - byl franský poustevník, mnich a misionár.

Pocházel z franské šlechtické rodiny v Noblacu nedaleko Limoges. Narodil se v presne nedoloženém roce na prelomu 5. a 6. století, za vlády merovejského krále Chlodvíka I.. Krest, vzdelání a vysvecení získal od remešského biskupa svatého Remigia v dómské škole v Remeši. Odmítl dvorský úrad, úrad biskupa i rodinné dedictví a odešel do pustiny jako poustevník. Pozdeji jako benediktinský mnich založil v rodném míste klášter Nobiliacum, v nemž se stal opatem. Život dovršil jako misionár. Zemrel a je pohrben v Noblatu v románském kostele svého nekdejšího kláštera Saint-Léonard-de-Noblat. Podle nekterých pramenu se tak stalo až roku 570. Proslul pécí o nemocné, exorcismem a osvobozováním krestanských veznu ze zajetí.

Linhart bývá vyobrazen v cerném mnišském hábitu benediktina s vlasy zastriženými do tonzury, nebo jako opat v liturgickém odevu s mitrou na hlave. Jako atributy drží nejcasteji okovy (na znamení osvobození vezne), podkovu nebo svíci. Jako opat má v pravici berlu.

Je patronem politických veznu, veznených lidí, válecných zajatcu, pracujících žen, domácího dobytka zvl. koní.

Zdroj: (visit link)
Associated Religion(s): Roman-catholic