Stellingmolen, Maasbommel, Nederland
De Korenmolen aan de Bovendijk in Maasbommel
Location: Gelderland, Netherlands

Vanaf medio 1420 staan aan de Bovendijk een Korenmolen en een molenaarswoning met opslagschuren, destijds eigendom van Rutger van Bommel en beschreven als; 13 morgens land, een hof en een Korenmolen. De originele olen is in 1672 in brand gesotken door de, op hun terugtocht zijnde, Franse troepen van Lodewijk XIV. De Oranjegetrouwen onde aanvoering van Kapitein Generaal Prins Willem van Oranje III hebben de Fransen destijds uit het land van Maas en Waal verjaagd.

In 1740 is er een nieuwe ronde stenen molen gebouwd; een grondzeiler. Echter steeds vaker moest de molenaar de molen stilzetten omdat paard en wagen er niet langs durfden. Daarom werd de grondzeiler in de jaren '20 van de 20ste eeuw ontdaan van zijn wieken zodat het verkeer op de belangrijkste verdindingsweg tussen Appeltern en Maasbommel niet meer gehinderd zou worden. In de romp werd het maalbedrijf tot ca. 1967 met behulp van een dieselmotor voortgezet, daarna is de molen in verval geraakt. Naast de Korenmolen staat de oude molenaarswoning. In deze woning met achterliggende schuren werd het graan en meel bewaard en verhandeld. De molennaarswoning is begin 1900 afgebrand.

In 2010 is, met behulp van subsidies van de gemeente West Maas en Waal, de provincie Gelderland en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Europese Gemeenschap, gestart met het maalvaardig restaureren van de molen als stellingsmolen. De molen maalt nu op vrijwillige basis graan en doet ook dienst als bezoekerscentrum.

De molen draait meestal op maandagen, woensdagen en zaterdagen.

Meer informatie op molendatabase