Stellingmolen, Maasbommel, Nederland
Posted by: Groundspeak Premium Member Appeltern
N 51° 50.315 E 005° 32.736
31U E 675371 N 5746149
Quick Description: De Korenmolen aan de Bovendijk in Maasbommel
Location: Gelderland, Netherlands
Date Posted: 6/19/2020 12:00:11 AM
Waymark Code: WM12N22
Published By: Groundspeak Premium Member montythemule
Views: 2

Long Description:
Vanaf medio 1420 staan aan de Bovendijk een Korenmolen en een molenaarswoning met opslagschuren, destijds eigendom van Rutger van Bommel en beschreven als; 13 morgens land, een hof en een Korenmolen. De originele olen is in 1672 in brand gesotken door de, op hun terugtocht zijnde, Franse troepen van Lodewijk XIV. De Oranjegetrouwen onde aanvoering van Kapitein Generaal Prins Willem van Oranje III hebben de Fransen destijds uit het land van Maas en Waal verjaagd.

In 1740 is er een nieuwe ronde stenen molen gebouwd; een grondzeiler. Echter steeds vaker moest de molenaar de molen stilzetten omdat paard en wagen er niet langs durfden. Daarom werd de grondzeiler in de jaren '20 van de 20ste eeuw ontdaan van zijn wieken zodat het verkeer op de belangrijkste verdindingsweg tussen Appeltern en Maasbommel niet meer gehinderd zou worden. In de romp werd het maalbedrijf tot ca. 1967 met behulp van een dieselmotor voortgezet, daarna is de molen in verval geraakt. Naast de Korenmolen staat de oude molenaarswoning. In deze woning met achterliggende schuren werd het graan en meel bewaard en verhandeld. De molennaarswoning is begin 1900 afgebrand.

In 2010 is, met behulp van subsidies van de gemeente West Maas en Waal, de provincie Gelderland en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Europese Gemeenschap, gestart met het maalvaardig restaureren van de molen als stellingsmolen. De molen maalt nu op vrijwillige basis graan en doet ook dienst als bezoekerscentrum.

De molen draait meestal op maandagen, woensdagen en zaterdagen.

Meer informatie op molendatabase
Purpose: Milling

Open to the public: yes

Is This Windmill Functional?: Yes!

Windmill Farm: no

Museum on Site: no

Date of Manufacture: Not listed

Cost: Not Listed

Visit Instructions:
When logging a VISIT to a windmill that has been Waymarked, please take a a photograph of the Windmill and provide a summary of your visit. In this way we can track changes to the mills over the years
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Windmills
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.