Antonín Svehla - Poštovice, Czech Republic
Svehlova lipa [EN: Svehla lime tree] in centre of Postovice village
Location: Středočeský kraj, Czechia

Antonín Švehla (15 April 1873 in Prague – 12 December 1933 in Prague) was a Czechoslovak politician. He served three terms as the prime minister of Czechoslovakia. He is regarded as one of the most important political figures of the First Czechoslovak Republic; he was the leader of the Agrarian Party, which was dominant within the Petka, which was largely his own invention. Švehla is also credited with the slogan of the Petka: "We have agreed that we will agree."

He supported professor T. G. Masaryk in his fight for Czechoslovak independence.

Source and more information: (visit link)

=========================================================

Antonín Švehla (15. dubna 1873 Hostivar – 12. prosince 1933 Praha) byl ceskoslovenský politik, který se stal predsedou trí ceskoslovenských vlád, predsedou agrární strany a hostivarským statkárem.

28. ríjna 1918 se podílel na vyhlášení samostatného státu a stal se tak jedním z peti mužu 28. ríjna.[3] Od 1918 byl poslancem Národního shromáždení, v letech 1918 až 1920 byl ministrem vnitra a podílel se výrazne na vzniku a podobe ceskoslovenské ústavy schválené roku 1920[3]. V roce 1919 se stal predsedou Agrární strany a snažil se, aby její politika byla prijatelnou jak pro velkostatkáre, tak pro drobné zemedelce. Švehla se také podílel na vytvorení a následném fungování tzv. Petky, mimoústavního orgánu koordinujícího cinnost hlavních ceských tzv. státotvorných politických stran. Od roku 1922 byl predsedou celkem trí ceskoslovenských vlád, a to v obdobích 7. ríjna 1922 – 9. prosince 1925 (1. Švehlova vláda), 9. prosince 1925 – 18. brezna 1926 (2. Švehlova vláda) a 12. ríjna 1926 – 1. února 1929 (tzv. Panská koalice). Roku 1927 odmítl kandidovat na funkci prezidenta a podporil kandidaturu Tomáše Garrigue Masaryka. V roce 1929 se z duvodu svého zdravotního stavu, s nímž mel dlouhodobé komplikace, stáhl z aktivního politického života. Presto však nadále zustal predsedou Agrární strany až do své smrti v roce 1933. Poté byla predsednická funkce obnovena až v roce 1935, kdy byl do cela republikánu postaven Rudolf Beran. Pohrben je na Hostivarském hrbitove.

Švehla byl znám jako schopný politik a mistr kompromisu. Na rozdíl od vetšiny významných politiku své doby nemel akademické vzdelání, své znalosti získal samostudiem a vynikal v rešení praktických politických otázek.
Location of the tree: in centre of Postovice village

Type of tree: lime