Jan Adriaanszoon Leeghwater (De Rijp, NL)
31U E 625394 N 5824896
Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650) was een Nederlandse molenmaker en waterbouwkundige. / Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650) was a Dutch millmaker and hydraulic engineer.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Jan Adriaanszoon Leeghwater bedacht de houten achtkant en de bovenkruiende oliemolen. Daarmee was het mogelijk de molen altijd recht in de wind te zetten, te kruien. Hij was betrokken bij diverse droogmakerijen. Bovendien heeft hij geholpen bij het plaatsen van nieuwe uurwerken en carillons voor de Amsterdamse Zuidertoren en Westertoren.

Leeghwater werd geboren als zoon van timmerman Adriaan Symonszoon. Hij had twee oudere broers, Symon en Adriaan. Hij trouwde drie keer.
Hij kreeg het oppertoezicht over de poldermolens die bij de droogmaking van de Beemster in 1612 werden gebruikt. Mede onder zijn leiding werden in Noord-Holland tussen 1607 en 1643 diverse plassen drooggelegd: Heerhugowaard 1625, Purmer 1622, Schermer 1635, Starnmeer en De Wormer 1626. Bij het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 had hij de leiding bij het droogleggen van de moerassen rondom het door de Staatse troepen belegerde 's-Hertogenbosch (De Dommel en De Dieze). Ook in het buitenland adviseerde hij bij het droogleggen van moerassen: bij Bordeaux 1628, bij Metz 1630 en in 1633 was hij in Sleeswijk-Holstein betrokken bij de afsluiting van het Bottschlotter Tief in de buurt van Dagebüll. In 1629 vertrok Leeghwater ook naar Engeland, nadat koning Karel I zijn hulp had gevraagd bij het droogmalen van landerijen. Leeghwater werkte daarvoor samen met Cornelis Vermuyden. De plaatselijke bevolking verzette zich echter zeer hevig en bedreigde de dijkwerkers met de dood.
In 1641 publiceerde Leeghwater zijn Haarlemmermeer-boek. Hij was hiermee een van de eerste die pleitten voor drooglegging van het gevaarlijk groeiende Haarlemmermeer, ook wel de Waterwolf genoemd. Pas in 1852 werd dit gerealiseerd. Een van de drie grote gemalen die hierbij werden gebruikt, werd naar hem genoemd. Dit Gemaal De Leeghwater, aan de zuidrand van de Haarlemmermeer, is nog steeds in gebruik.
De laatste jaren van zijn leven was hij timmerman en metselaar in Amsterdam, waar hij meewerkte aan de bouw van het stadhuis op de Dam (het huidige Paleis op de Dam) onder leiding van Jacob van Campen. Hij hielp ook mee aan het restaureren van de door een brand geheel verwoeste Nieuwe Kerk. In deze kerk is hij ook begraven.

Bron: (visit link)

Jan Adriaanszoon Leeghwater invented the wooden octagon and the above-cruising oil mill. This made it possible to always put the windmill straight in the wind. He was involved in various drying facilities. In addition, he helped place new timepieces and carillons for the Amsterdam Zuidertoren and Westertoren.

Leeghwater was born the son of carpenter Adriaan Symonszoon. He had two older brothers, Symon and Adriaan. He married three times.
He was given supreme supervision over the polder mills that were used in the draining of the Beemster in 1612. Partly under his leadership, various ponds were drained in North Holland between 1607 and 1643: Heerhugowaard 1625, Purmer 1622, Schermer 1635, Starnmeer and De Wormer 1626. At the Siege of 's-Hertogenbosch in 1629, he was in charge of draining the marshes around 's-Hertogenbosch (De Dommel and De Dieze) besieged by the State troops. He also advised abroad on draining marshes: at Bordeaux 1628, at Metz 1630 and in 1633 he was involved in the closure of the Bottschlotter Tief near Dagebüll in Schleswig-Holstein. Leeghwater also left for England in 1629, after King Charles I asked for his help with the drying of land. Leeghwater previously worked with Cornelis Vermuyden. However, the local population resisted very violently and threatened the dyke workers with death.
In 1641 Leeghwater published his Haarlemmermeer book. He was one of the first to argue for the draining of the dangerously growing Haarlemmermeer, also known as the Waterwolf. This was only realized in 1852. One of the three large pumping stations used for this was named after him. This pumping station De Leeghwater, on the southern edge of the Haarlemmermeer, is still in use.
The last years of his life he was a carpenter and bricklayer in Amsterdam, where he worked on the construction of the town hall on Dam Square (currently the Palace on Dam Square) under the direction of Jacob van Campen. He also helped restore the Nieuwe Kerk, which was completely destroyed by fire. He is also buried in this church.