Bølling Sø, Engesvang - Denmark
Den smukke Bølling Sø blev genskabt i 2004-05 efter at den næsten var tørret ud efter tørvedrift. Der er en 12 km vandreture rundt om hele søen. The beautiful Bølling Lake was reestored in 2004-05 after several years of peat harvest.
Location: Denmark

"Bølling Sø er en genskabt sø mellem Engesvang, Funder og Kragelund sogne i Midtjylland. Søen, der har en overflade på 360 hektar blev genskabt i 2004 – 2005 på vandskellet vest for Silkeborg.

Der var en sø på stedet indtil den blev tørlagt i 1870'erne i forsøget på at få mere landbrugsjord. Det lykkedes nu aldrig at få området særligt tørt, men det store moseområde blev stærkt udnyttet til tørvegravning, især omkring første verdenskrig og anden verdenskrig. Bjældskovdal er navnet på et moseområde ved østsiden af Bølling Sø, her blev Tollundmanden fundet.

Bøllingsø med is i februar; set mod øst
Siden tørvegravningen helt stoppede omkring 1970, har der været talt om at genskabe Bølling Sø af rekreative grunde. Efter mange, mange års politisk debat og miljøundersøgelser blev der lavet en fredningskendelse om opstemning af en sø på 360 hektar i et fredet naturområde på i alt 850 hektar.

I august 2004 blev afvandingskanalen dækket til og i løbet af blot et halvt år nåede vandoverfladen op til den planlagte højde, som er 67,25 meter over havets overflade.

Søen er meget lavvandet – maksimalt tre meter. Der er overhovedet ikke tilløb, og der er intet intensivt landbrug i nærheden, så der er ingen tilførsel af næringsstoffer.

Søen har afløb mod nordvest og er begyndelsen på Karup Å, men i den anden ende af søen siver vand ud i Funder Å, som løber ud i Gudenå ved Silkeborg.

Siden søens genskabelse har der været et meget rigt fugleliv. Det er Feldborg Statsskovdistrikt, der på Naturstyrelsens vegne administrerer området.

Ved tørlægningen af søen i 1870'erne blev gjort en række fund af aflejringer, som har langt navn til tidsperioden Bøllingtid fra ca. 12.800-11.800 f.Kr."
Kilde: Wikipedia.

English:
"The beautiful Bølling Lake is about 20 km away. 360 hectares and was created in the last ice age for about 10,000 years ago. In the 1870s, the lake was dehydrated and converted into farmland, but this did not give the desired result, since the soil prooved not profitable. However, a lot of peat was dug in the moor. In recent years, the lake has been restored and is Denmark's third largest nature re-establishing project.

The area around the lake is unique and invites to walks. The parking lot at Kragelundsvej to Bølling Sø is 4.4 km away. You have to go back the same way, so you have to expect approx. 2 hours time for the route. From Bøllingsøgårdvej there is a 3 km long hiking trail.

Peat

After drainage in the 1870s, an extensive peat industry emerged, which was of great importance during the World Wars. At the lake there were about 50 peat factories, of which you still can see many traces. The last factory in Klosterlund was shut down in 1970. When the last peatlayer had been removed, they tried to use the land for agriculture, especially for grazing. However, the drainage was not effective and in the 1940s was drained in even deeper layers, as the ground had settled.

Just beside Bølling Sø, you will find Klosterlund Museum, which tells the story about the peat industry.

The Tollundman is one of the best-preserved prehistoric people in the world. He was found on Saturday, May 6, 1950 in a bog near Bjældskovdal, near Bølling Sø. The discovery was made by two farmers and their family digging for peat. They thought it must have been a victim of a recent murder, because it looked so good.

Listen to the exciting story and see the Tollundman exhibited in the Silkeborg Museum.

Source: visitdenmark