Jan Blanken Janz. (Hellevoetsluis, NL)
31U E 577831 N 5741962
Jan Blanken (Bergambacht, 15 november 1755 – Vianen, 17 juli 1838) was een Nederlands waterbouwkundig ingenieur.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Het beeld:

Kunstenaar: Jos van Dormolen (Rotterdam 1926 - 2011)
Jaar: 1988
Materiaal: brons (beeld) / baksteen (voetstuk)
Locatie: Oostzanddijk, Hellevoetsluis
Beschrijving: man zittend, met kaart op schoot

Bij het beeld een informatiebord, met de volgende tekst:
"jan blanken jzn waterbouwkundige
inspecteur-generaal van de waterstaat
ontwerper en bouwer van het droogdok
vernieuwer van vesting en havens
van hellevoetsluis"

Jan Blanken (bron: Wikipedia):

"Biografische gegevens
Jan Blanken, zoon van de timmerman Jan Theunisz Blanken en Niesje Ariensdr Blieck, trad in de voetsporen van zijn vader, die waterbouwkundige was in Bergambacht en vanaf 1762 in Haastrecht. Blanken sr. was belast met het ontwerpen en bouwen van molens, sluizen en dijken in de Krimpenerwaard. De jonge Jan Blanken vergaarde bij zijn vader de praktische kennis voor het ontwerpen, verbeteren en beheren van waterstaatkundige objecten.

Het eerste grote project voor Blanken jr. was het droogdok te Hellevoetsluis waarvan de bouw in 1798 startte. Bijzonder hierbij was dat een stoommachine deel uit maakte van het ontwerp. Het was een van de eerste in Nederland. In 1808 ontwierp Blanken ook een nieuwe sluisdeur, de waaiersluis. Met betrekking tot de aanleg van militaire maritieme zaken adviseerde hij onder meer keizer Napoleon Bonaparte, in dat verband was hij verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Rijkswerf Willemsoord te Den Helder. In 1808 werd Blanken, ten tijde van het Koninkrijk Holland Inspecteur-Generaal bij Waterstaat. Hij bleef dat, onder koning Willem I, tot en met 1826. De meeste bekendheid kreeg Blanken door de realisatie van het Noord-Hollands Kanaal tussen Amsterdam en Den Helder, maar hij was ook verantwoordelijk voor de plaatsing van het systeem van strandpalen langs de Nederlandse kust.

Ook zijn broer Arie Blanken (1766-1824) en zijn neef Jan van Lakerveld Blanken (1793-1885) werden, net als een oom, waterbouwkundig ingenieur bij Waterstaat. Zijn jongere broer Willem Jansz Blanken (1769-1831) was opziener in dienst van het Hoogheemraadschap Delfland.

Loopbaan
1775 - eerste ordinaris-opzichter van de Hollandse eilanden Voorne, Goeree en Overflakkee
1785 - luitenant der artillerie
1794 - kapitein der artillerie
1795 - door de Staten van Holland benoemd tot lid van het comite voor superintendentie van zeedijken en weringen in het gewest Holland.
1798 - nadat het besluit is genomen tot uitvoering van de sluis- en dokwerken in Hellevoetsluis, benoemd tot directeur.
1800 - commissaris-inspecteur van het departement Schelde en Maas benoorden Krammer en Grevelingen
1803 - luitenant-kolonel
1803 - inspecteur in het 1e district van de Waterstaat (Zuiderkwartier van Holland)
1808 - inspecteur-generaal van de Waterstaat
1815 - samen met Cornelis Krayenhoff grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
1823 - het dok te Hellevoetsluis volgens plannen Jan Blanken afgebouwd
1826 - ontheven uit zijn functie"

About the sculpture:

Artist: Jos van Dormolen (Rotterdam 1926 - 2011)
Year: 1988
Materials used: bronze (statue) / brick (pedestal)
Location: Oostzanddijk, Hellevoetsluis
Description: man sitting, with map on his lap

Near the sculpture, a small information panel can be found, containing the following text:
"jan blanken jzn hydraulic engineer
inspector general of water management
designer and builder of the dry dock
innovator of fortress and ports
from hellevoetsluis "

About Jan Blanken (source: Wikipedia):

"Biographical data
Jan Blanken, son of the carpenter Jan Theunisz Blanken and Niesje Ariensdr Blieck, followed in the footsteps of his father, who was a hydraulic engineer in Bergambacht and from 1762 in Haastrecht. Blanken Sr. was responsible for the design and construction of mills, locks and dikes in the Krimpenerwaard. The young Jan Blanken acquired practical knowledge from his father for the design, improvement and management of water management objects.

The first major project for Blanken Jr. was the dry dock at Hellevoetsluis, construction of which started in 1798. What was special about this was that a steam engine was part of the design. It was one of the first in the Netherlands. In 1808 Blanken also designed a new lock door, the impeller lock. With regard to the construction of military maritime affairs, he advised, among others, Emperor Napoleon Bonaparte, in this context he was responsible for the realization of the Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. In 1808, at the time of the Kingdom of Holland, Blanken became Inspector-General at Waterstaat. He remained that, under King Willem I, until 1826. Blanken was best known for the realization of the North Holland Canal between Amsterdam and Den Helder, but he was also responsible for the installation of the system of beach posts along the Dutch coast.

His brother Arie Blanken (1766-1824) and his cousin Jan van Lakerveld Blanken (1793-1885) also became hydraulic engineers at Waterstaat, just like an uncle. His younger brother Willem Jansz Blanken (1769-1831) was an overseer in the Delfland Water Board.

Career
1775 - First Ordinary Superintendent of the Dutch islands of Voorne, Goeree and Overflakkee
1785 - lieutenant of artillery
1794 - captain of artillery
1795 - appointed by the States of Holland as a member of the committee for the superintendance of sea dikes and defenses in the region of Holland.
1798 - after the decision to carry out the lock and dock works in Hellevoetsluis has been taken, appointed director.
1800 - Commissioner-inspector of the Scheldt and Meuse department north of Krammer and Grevelingen
1803 - lieutenant colonel