Archeologisch Museum Haarlem (NL)
31U E 611338 N 5804678
Het Archeologisch Museum Haarlem is een museum aan de Grote Markt in Haarlem over archeologisch erfgoed in Kennemerland. / The Archaeological Museum Haarlem is a museum on the Grote Markt in Haarlem about archaeological heritage in Kennemerland.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Het museum:

"Het museum werd geopend in 1991. Het museum wordt beheerd door vrijwilligers van de Archeologische Werkgroep Haarlem (AWH), opgericht in 1970, De werkgroep staat onder leiding van de stadsarcheoloog van de gemeente Haarlem. Archeologische opgravingen binnen de gemeente Haarlem worden door de stad begeleid, daarbuiten door de provincie Noord-Holland.[1]
Het museum bevindt zich in de kelderruimte van de Vleeshal en is geopend van woensdag tot zondag van 13:00 tot 17:00. De toegang is gratis."

Het gebouw:
"De vleeshal is een historisch gebouw aan de Grote Markt in Haarlem waarin tegenwoordig locatie Hal van het Frans Hals Museum is gevestigd."
"De vleeshal is een prachtig voorbeeld van de noordelijke renaissance, met dien verstande dat op een gotische basisstructuur (grondplan en opstand) renaissance-ornamenten zijn toegepast. Tot de renaissancevormen behoren pilasters, rustica, Toscaanse zuilen (binnen), rolwerken (boven de kelderingangen) en obelisken. Inspiratiebron hiervoor waren voorbeeldprenten van de Antwerpenaar Hans Vredeman de Vries. Stieren- en ramskoppen op de gevels wijzen nog op de oorspronkelijke functie van het gebouw. Het gebouw heeft een zogenoemde Rolwerkgevel."

(Bron: Wikipedia)

About the museum:

"The museum was opened in 1991. The museum is managed by volunteers from the Archaeological Workgroup Haarlem (AWH), founded in 1970. The workgroup is led by the city archaeologist of the municipality of Haarlem. Archaeological excavations within the municipality of Haarlem are carried out by the city accompanied, outside by the province of North Holland. [1]
The museum is located in the basement of the Vleeshal and is open from Wednesday to Sunday from 1:00 pm to 5:00 pm. Entrance is free."

About the building:

"The meat hall is a historic building on the Grote Markt in Haarlem, which now houses the Hall location of the Frans Hals Museum."
"The meat hall is a wonderful example of the Northern Renaissance, with the understanding that Renaissance ornaments have been applied to a basic gothic structure (floor plan and curb). The Renaissance forms include pilasters, rustica, Tuscan columns (inside), scrollwork (above the basement entrances). ), and obelisks.
The source of inspiration for this were sample prints by the Antwerp citizen Hans Vredeman de Vries. Bull and ram's heads on the facades still refer to the original function of the building. The building has a so-called Rolling Wall. "

(Source: Wikipedia)
Theme: