Catharinaklooster - Brielle, NL
31U E 579807 N 5750961
Hier vindt u de in 2016 opgegraven restanten van het oude Catharinaklooster uit de 15e en 16e eeuw. / Here you will find the remains of the old Catherine Monastery from the 15th and 16th century, excavated in 2016.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

In februari 2016 ging op deze plek een archeologisch onderzoek van start naar twee voormalige kloosters: het Catharinaklooster en het Cellebroedersklooster. Het onderzoek ging van start nadat een aantal oudere gebouwen, waaronder een school en een belastingkantoor, volledig waren gesloopt. De grond had woningbouw als nieuwe bestemming
gekregen, maar voordat de bouw van de 21 woningen kon beginnen eiste de gemeente een grootschalig grondonderzoek. Volgens schattingen zouden hier de restanten van de kloosters te vinden moeten zijn en dat bleek maar al te waar. Door het onderzoek kon een goed beeld worden verkregen van het kloosterleven van het met name het voormalige Catharinaklooster.
Bij het eerste onderzoek, dat tien weken duurde, werden al meer dan 600 vondsten gedaan. Onder andere dakpannen, bakstenen en potscherven. Maar ook achttien muntstukken, vingerhoedjes en een benen handvat van een mens kwamen naar boven. De opgegraven menselijke resten komen mogelijk van een begraafplaats die achter het Catharinaklooster lag.
De grond bevat nog meer sporen naar het verleden. Bij de opgravingen is een oude stadsgracht aan de oppervlakte gekomen. Een tweede waterloop stelt de archeologen voor een raadsel. Ze vermoeden dat het gaat om een oudere, nog onbekende gracht of een sloot aan de binnenzijde van de stadsmuur, waarvan ook sporen zijn gevonden.
Na weken van hard werk zijn de restanten van vrijwel het gehele Catharinaklooster blootgelegd, met verrassend mooie resultaten. Zo werden er meerdere zuilen aangetroffen diverse kamers met verschillende vloerniveaus, beerputten en ook wel waterputten. Maar de grond gaf nog veel meer sporen uit het verleden prijs. Bij de opgravingen is een oude stadsgracht aan de oppervlakte gekomen. Een tweede waterloop stelde de archeologen voor een raadsel. Ze vermoedden dat het gaat om een oudere, nog onbekende gracht of een sloot aan de binnenzijde van de stadsmuur, waarvan ook sporen zijn gevonden. Een andere verrassing was de omvang van het klooster. Het bleek zeker 30 bij 7 meter groot te zijn; veel meer dan men in eerste instantie had gedacht.
Uit beschrijvingen had men reeds kunnen herleiden dat in het Catharina Convent een tiental jaren een brouwerij gevestigd was. Een erg groot succes heeft het vermoedelijk niet gehad, want in tien jaar tijd kende het drie eigenaren. Ook zou er een kruitmolen voor het malen van buskruit zijn geweest.
Hoewel de opgravingen inmiddels zijn afgerond en de bouw van de huizen al is begonnen en al afgerond, is het eind van de opgravingen nog niet in zicht. 200 Meter verderop gaan de archeologen opnieuw aan de slag en de verwachting is dat er veel vondsten zullen worden gedaan op het terrein van het vroegere Cellebroedersklooster.

Bron: Rens van Adrighem

In February 2016, an archaeological investigation was started at this site into two former monasteries: the Catharina monastery and the Cellebroeders monastery. The investigation started after a number of older buildings, including a school and a tax office, were completely demolished. The plot had housing as a new destination, but before the construction of the 21 homes could begin, the municipality demanded a large-scale soil investigation. According to estimates, the remnants of the monasteries should be found here and that turned out to be very true. The research provided a good picture of the monastic life of the former Catherine Monastery in particular.
The first study, which lasted ten weeks, already revealed more than 600 finds. Among other things, roof tiles, bricks and potsherds. But also eighteen coins, thimbles and a human bone came up. The excavated human remains may have come from a cemetery behind the Catherine Monastery.
The soil contains even more traces to the past. During the excavations, an old city moat came to the surface. A second watercourse puzzled the archaeologists. They suspected that it is an older, still unknown canal or a ditch on the inside of the city wall, of which traces have also been found.
After weeks of hard work, the remains of almost the entire Catherine Monastery have been uncovered, with surprisingly good results. For example, several columns were found in various rooms with different floor levels, cesspools and also wells. But the ground revealed many more traces of the past. During the excavations, an old city moat came to the surface. A second watercourse puzzled the archaeologists. They suspected that it is an older, still unknown canal or a ditch on the inside of the city wall, of which traces have also been found.
Another surprise was the size of the monastery. It turned out to be at least 30 by 7 meters; much more than was initially thought.
From descriptions it could already be deduced that a brewery was established in the Catharina Convent for ten years. It was probably not very successful, because in ten years it had three owners. There would also have been a powder mill for grinding gunpowder.
Although the excavations have now been completed and the construction of the houses has already been completed, the end of the excavations is not yet in sight. 200 meters away, the archaeologists will return to work and it is expected that many finds will be made on the site of the former Cellebroeders monastery.
Type: Ruin

Fee: No