Veenhuizer - Veenhuizen (NL)
A windmill in Veenhuizen near Heerhugowaard.
Location: Noord-Holland, Netherlands

De Veenhuizer is een windmolen in Veenhuizen nabij Heerhugowaard. De molen die bij de grens staat met de Berkmeer is omstreeks 1603 gebouwd en bemaalde de polder Veenhuizen. Naast de molen staat een elektrisch gemaal uit 1934. De Veenhuizer is uitgerust met een stalen vijzel, die sinds 1989 zowel op windkracht als elektrisch kan worden aangedreven. Het gemaal naast de molen is sinds deze ombouw niet meer in bedrijf. In de molen bevindt zich nu een woning. De molen is niet meer publiekelijk te bezichtigen. De molen staat even noordelijker dan de Berkmeermolen, die aan de andere kant in Berkmeer staat.

Google translation:
The Veenhuizer is a windmill in Veenhuizen near Heerhugowaard. The mill at the border with the Berkmeer was built around 1603 and drained the Veenhuizen polder. Next to the mill is an electric pumping station from 1934. The Veenhuizer is equipped with a steel mortar, which since 1989 can be driven both by wind power and electrically. The pumping station next to the mill has not been in operation since this conversion. There is now a house in the mill. The mill is no longer open to the public. The mill is just further north than the Berkmeer mill, which is on the other side in Berkmeer.
Date of Manufacture: 02/03/1603

Purpose: Water Pumping