Osmiboka kaple / Octagon waychapel, Malé Cícovice, CZ
33U E 446472 N 5556106
Osmiboká rímsko-katolická kaple Nalezení sv. Kríže, Malé Cícovice/Octagonal Roman-Catholic Waychapel of Finding the Holy Cross, Malé Cícovice.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Kaple Nalezení sv.Kríže v Cícovicích je kulturní památkou, dominantou a ozdobou obce. Již z dálky je tato osmiboká barokní stavba pohledove nezamenitelná. Kaple byla postavena v letech 1711-1714 rádem jezuitu z rezidence sv.Víta v Tuchomericích. Znacne zchátralá kaple prošla na zacátku 20.století výraznou rekonstrukcí, vcetne výmeny strechy. Další rekonstrukce probehla v osmdesátých letech 20.století . V r. 1994 byl díky sbírce obcanu zakoupen a posvecen nový zvon, protože puvodní byl za 2.svetové války sejmut a použit nemeckou armádou k výrobe streliva. Zvon dodnes ohlašuje poledne, svatební obrady a úmrtí místních obcanu.
EN
The Chapel of the Finding of the Holy Cross in Cícovice is a cultural monument, landmark and decoration of the village. From a distance, this octagonal baroque building is visually unmistakable. The chapel was built between 1711 and 1714 by the Jesuits from the residence of St. Vitus in Tuchomerice. The considerably dilapidated chapel underwent a major reconstruction at the beginning of the 20th century, including a roof replacement. Further reconstruction took place in the eighties of the 20th century. In 1994, a new bell was purchased and consecrated thanks to a collection of citizens, because the original bell was removed and used by the German army to produce ammunition during World War II. The bell till today announces noon, wedding ceremonies and deaths of local citizens.