Kaaipoort - Brielle, NL
31U E 580465 N 5750868
Beautiful eighteenth century gateway, giving access to the authentic medieval city center of Brielle.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De Kaaipoort aan de oostzijde van de Brielse vesting werd in 1709 gebouwd en voor het laatst gerestaureerd in de periode 1972-75. Van deze poort was aanzienlijk meer bewaard gebleven dan van de Langepoort aan de NW zijde. Vooral het front aan de veldzijde met twee pilasters en een hardstenen hoofdgestel en attiek was nog vrijwel geheel aanwezig. Op de attiek werden bij de restauratie twee hardstenen bollen geplaatst. Opvallend is het metselwerk van de poortboog, waar de boogrug niet evenwijdig loopt met het ronde binnengewelf, maar steil omhoog. De Kaaipoort heeft haar wachthuis behouden, dat thans een woonhuis is.
Type: Remnant

Fee: Free of charge